Rovdyrforkjemper på NRK

FOTOGRAF: Paul Granberg er selv en ivrig naturfotograf, og i «Ut i Naturen» på fjernsynet i kveld blir vi bedre kjent med noen av hans motiver.
Foto: Arne Nævra

FOTOGRAF: Paul Granberg er selv en ivrig naturfotograf, og i «Ut i Naturen» på fjernsynet i kveld blir vi bedre kjent med noen av hans motiver. Foto: Arne Nævra

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Paul Granberg (70) fra Koppang portretteres i kveldens utgave av «Ut i Naturen» på NRK. Utallige avisinnlegg har hatt Granbergs signatur opp gjennom årene, og han taler rovdyrenes sak i særdeleshet.

DEL

Født og oppvokst i Osen, i det som i dag ligger inn under Forsvarets skytefelt i Gråfjell, har han sterke meninger om dette også.
Skog- og utmarkstekniker er han uteksaminert som fra Evenstad, men det er viltforskning og viltforvaltning som har vært Granbergs arbeidsområde. Hjorteviltet spesielt, og han har hatt viltforskningsavdelingen i Direktoratet for naturforvaltning som arbeidsgiver.

Tør der andre tier

Med sin skarpe penn har Paul Granberg gjort seg bemerket med sine synspunkter innen rovdyrforvaltning på riksplan.
- Til sammen må det være flere hundre innlegg som er kommet på trykk, sier Granberg.
Han avfeier det han sier er en myte om at «hele» befolkningen i Østerdalen er rovdyrmotstandere.
- Jeg har mottatt overraskende mye positive tilbakemeldinger på mine innlegg i diverse medier, sier Granberg og legger til med et smil at han har ingenting å tape.
Han tror det er langt flere enn dem som er synlige som ønsker rovdyrenes tilstedeværelse, men at de i frykt for det berømmelige Bygdedyret velger å tie stille.
Da Foreningen Våre Rovdyr (FVR) ble stiftet i 1986, var det nettopp med Paul Granberg som leder.
- På den tiden var det få som talte rovdyrenes sak. Vi må se helheten i faunaen. Tar man ut en naturlig del av økosystemet så ødelegger vi vårt eget livsgrunnlag. Så enkelt er det, fastslår Paul Granberg.

Vant rettssak

Han har også fått føle hva det koster å ha meningers mot rundt et såpass kontroversielt tema som rovdyr.
- For om lag seks år siden mottok jeg drapstrusler over telefon. Denne telefonterroren greide jeg til slutt å peile inn mot en svensk statsborger, sier Granberg.
Vedkommende ble anmeldt, etterforsket og dømt i Stockholm tingrett for disse forholdene.
- Det viste seg at alle opplysninger denne personen hadde om meg kom fra Norske rovdyrmotstandere, og de var selv så feige at de måtte bruke denne svenske statsborgeren til å trakassere meg, sier Granberg.

Runder 70

På fredag, den 20. januar, runder «Gubben mot strømmen» som NRK har valgt å titulere ham som i sin programomtale, 70 år.
- Dagen vil bli forbigått i stillhet. Det er slik jeg liker det, sier den fortsatt spreke friluftsmannen som til tross for hjerteoperasjon for ti år siden tilbringer mye tid i skog og mark.
- Det er ikke rovdyrene, men teknikken som avfolker landsbygda. Det stadige «framskrittet», teknologien og alt som gjør at vi fjerner oss mer og mer fra naturen, sier Granberg.
Han avslutter med en kraftsalve mot politikerne som innerst inne vet dette, som han sier, men velger å kaste seg på karusellen med å forfølge rovdyra for å skjule sin egen udugelighet og fordi dette er mest lettvint og bekvemt.

Artikkeltags