Gå til sidens hovedinnhold

Sandbeck-turné til alle Hedmark-kommunene

Artikkelen er over 14 år gammel

"Klomp og Kloss" gjør Hedmark.

Vidar Sandbeck skrev mer enn 170 barnesanger. En av dem var "Snekkervise", og der opptrer snekkermennene "Klomp og Kloss". De har gitt John Ny-utstumo stoff til teaterforestillingen med samme navn.

Nypremieren er som seg hør og bør lagt til Åmot kulturhus 16. november, og derfra legger skuespillerne Kari Flock (Klomp) og Knut-Øyvind Hagen (Kloss) ut på en turné som kan ta pusten fra de fleste: I løpet av 32 dager skal de spille 29 forestillinger – og besøke hver eneste kommune i Hedmark!
– Teatret har hatt større produksjoner, men vi har aldri før spilt i alle kommunene, sier Linda Wolden Alme, som har hatt ansvaret for å forberede ikke mindre enn 6.000 barnehagebarn på møtet med snekkerduoen.

Har fått materiell i hus

Hun har beregnet at med 29 fulle hus vil cirka 3.000 kunne glede seg over forestillingen; med andre ord kommer bare halvparten inn. Forestillingene spilles i mindre lokaler, og er lagt opp som interaktivt teater der barna sitter på gulvet tett på skuespillerne.
– Førstemann til mølla gjelds, men etter som alle ungene nå har fått CD med seks av sangene fra forestillingen, teksthefte, fargeleggingsark og sprellemenn, vil vi i hvert fall ha klart å spre noe av Sandbecks skattkiste til alle barnehagene i fylket, påpeker informasjonsmedarbeider Bente Skjefstad.

Sporer lett av...

Noen få vil kanskje huske at Hedmark Teater spilte "Klomp og Kloss" på scenen på Disen i Hamar i 1996. Når forestillingen nå er tatt fram igjen, blir det i en modernisert drakt – også musikalsk.
– Nei da, det handler ikke om noen punkversjon, og vi har verken tuklet med musikk eller tekst – men satt det hele inn i 2006. Klomp og Kloss er de samme; to litt late snekkere som mye heller vil dra på eventyr. De sporer litt lett av, for å si det sånn, sier Nyutstumo.
Som kan røpe at han har en annen Sandbeck-forestilling grovkladdet, dersom denne gjør suksess.

Alt er originalt

Klomp og Kloss eksisterer altså bare i en eneste sangtekst, men med hjelp av 13 andre sanger og stoff Sandbecks rike produksjon, har Nyutstumo snekret handlingen.
Skuespillerne Kari Flock er trønder, men nå ansatt i Hedmark Teater på Tynset. Knut-Øyvind Hagen er hamarsing, og spilte blant annet Mummitrollet på turné landet rundt i fjor.

Kommentarer til denne saken