Vidar Sandbeck skrev mer enn 170 barnesanger. En av dem var "Snekkervise", og der opptrer snekkermennene "Klomp og Kloss". De har gitt John Ny-utstumo stoff til teaterforestillingen med samme navn.

Nypremieren er som seg hør og bør lagt til Åmot kulturhus 16. november, og derfra legger skuespillerne Kari Flock (Klomp) og Knut-Øyvind Hagen (Kloss) ut på en turné som kan ta pusten fra de fleste: I løpet av 32 dager skal de spille 29 forestillinger – og besøke hver eneste kommune i Hedmark!
– Teatret har hatt større produksjoner, men vi har aldri før spilt i alle kommunene, sier Linda Wolden Alme, som har hatt ansvaret for å forberede ikke mindre enn 6.000 barnehagebarn på møtet med snekkerduoen.

Har fått materiell i hus

Hun har beregnet at med 29 fulle hus vil cirka 3.000 kunne glede seg over forestillingen; med andre ord kommer bare halvparten inn. Forestillingene spilles i mindre lokaler, og er lagt opp som interaktivt teater der barna sitter på gulvet tett på skuespillerne.
– Førstemann til mølla gjelds, men etter som alle ungene nå har fått CD med seks av sangene fra forestillingen, teksthefte, fargeleggingsark og sprellemenn, vil vi i hvert fall ha klart å spre noe av Sandbecks skattkiste til alle barnehagene i fylket, påpeker informasjonsmedarbeider Bente Skjefstad.

Sporer lett av...

Noen få vil kanskje huske at Hedmark Teater spilte "Klomp og Kloss" på scenen på Disen i Hamar i 1996. Når forestillingen nå er tatt fram igjen, blir det i en modernisert drakt – også musikalsk.
– Nei da, det handler ikke om noen punkversjon, og vi har verken tuklet med musikk eller tekst – men satt det hele inn i 2006. Klomp og Kloss er de samme; to litt late snekkere som mye heller vil dra på eventyr. De sporer litt lett av, for å si det sånn, sier Nyutstumo.
Som kan røpe at han har en annen Sandbeck-forestilling grovkladdet, dersom denne gjør suksess.

Alt er originalt

Klomp og Kloss eksisterer altså bare i en eneste sangtekst, men med hjelp av 13 andre sanger og stoff Sandbecks rike produksjon, har Nyutstumo snekret handlingen.
Skuespillerne Kari Flock er trønder, men nå ansatt i Hedmark Teater på Tynset. Knut-Øyvind Hagen er hamarsing, og spilte blant annet Mummitrollet på turné landet rundt i fjor.