Siv truer med å gå av som fylkesrådsleder

Siv Tørudbakken vurderer å trekke seg.

Siv Tørudbakken vurderer å trekke seg.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Etter det ostlendingen.no erfarer vurderer Siv Tørudbakken (Ap) å trekke seg som fylkesrådsleder dersom fylkesrådet lider nederlag under behandlingen av SMAT førstkommende tirsdag.

DEL

– Saken er svært viktig og prinsipiell for meg. Vi får se hva gruppemøtene framfor fylkestingsmøtet ender med, sier en ordknapp fylkesrådsleder til ostlendingen.no.

Ikke til å misforstå

Hun vil ikke si noe om hun og hele fylkesrådet går. Men signalene fra Aps gruppeleder, Njål Føsker, er ikke til å misforstå. Føsker bekrefter at Siv Tørudbakken og fylkesrådet er innstilt på å stille kabinettsspørsmål dersom revisjonen av SMAT-planen lider nederlag i fylkestinget.

– Fylkesrådet og Siv Tørudbakken vil vise hvor viktig denne saken er for rådet og hele Hamar-regionen. Jeg føler meg trygg på at fylkesrådet får flertall og Siv fortsetter som fylkesrådsleder, sier Njål Føsker til ostlendingen.no.
Saken er historisk: Aldri før har et fylkesråd i Hedmark stilt kabinettsspørsmål.

SMAT-planen

I utgangspunktet er fylkesrådet (den rødgrønne fylkesregjeringen i Hedmark – Ap, SV og Sp) enig i hovedmålsettingen i revisjonen av SMAT-planen for utvikling av Hamarregionen fram til 2030. (SMAT=fylkesdelplan for samordnet miljø, areal- og transportutvikling).

• Befolkningsveksten i Hamar-regionen skal minst være lik landsgjennomsnittet.
• Fornyelses- og utviklingsmulighetene i Hamar-regionen skal styrkes gjennom samordnet miljø-, areal- og transportutvikling.

Hovedpunktene er greie helt til utviklingen av Olrud City og Ånestad Syd kommer på banen.
Eierne av Olrud City ønsker å fornye og utvide senteret etter at bilanleggene er flyttet til Nydalen i Ringsaker.

Også i Ånestad Syd er det planer om kjøpesenterutvikling.

Siv setter ned foten

– Dette er jeg sterkt imot, sier fylkesrådsleder Siv Tørudbakken. Hun viser til at Hedmark fylkeskommune har sagt ja til å ta sin del av den nasjonale klimanedskjæringen.

– Utvikling av kjøpesenter utenfor bykjernene bidrar til mer bilbruk og økte miljøutslipp. Dette er jeg prinsipielt imot, sier fylkesrådsleder.

Minst to i Aps gruppe (Jan Wibe, Hamar og Gro Mette Garbo, Eidskog) skal ha satt seg imot fylkesrådets nei til utvidelse på Olrud og Ånestad. Begge skal nå ha blitt presset tilbake i folden, ifølge opplysninger ostlendingen.no sitter inne med.

Sp trolig mot

Senterpartiet har ennå ikke landet helt, men gruppeleder Mari Gjestvang syns det er vanskelig å nekte for utvidelse på Olrud.

– Her har det i realiteten vært kjøpesenter i snart 40 år. Det er vanskelig å se hvordan vi skal kunne si nei til utvidelse når kjøpesenteret på Rudshøgda kan få utvide sine bygg. Olrud har hele tiden forholdt seg til ulike reguleringsplaner.
Både Høyre og Frp vil ha støtte utviklingsplanene for Olrud.

Artikkeltags