– Nå slipper vi lyset inn, da blir det deilig å være her, sa en blid styreleder for Bøndenes Hus BA, Vigdis Vingelsgaard, da hun avduket de nyrestaurerte vinduene i kafeen i går.
Flere fra den entusiastiske dugnadsgjengen tok seg tid til å være med på markeringen, men etter en snau halvtime var det på'n igjen med rydding og maling. Mye er gjort, men fortsatt gjenstår en hel del arbeid ute og inne.

Fra gul til grå

I alt 84 rammer skal restaureres, opplyser prosjektleder Per Espen Granum i Løten-firmaet Vindurehabilitering AS. Han regner med å bli ferdig i løpet av sommeren.
I mai skal Bøndsen males. Fargen blir perlegrå, slik huset var da det sto ferdig i 1935. Dagens gulfarge kom først på midten av 1960-tallet, forteller Vigdis Vingelsgaard.
I går ble det malt innvendig i gangen. Kafeen er så godt som ferdig og åpnes i mai.
– Når kan hele bygningen tas i bruk?
– Det kan tenkes at vi klarer det til neste høst, men ikke før det, sier styrelederen.

Etterlyser de unge

Hver mandag er det dugnad på Bøndsen, og til helga blir det ekstradugnad med rydding i kjelleren. En av ildsjelene som gjerne stiller opp, er Morten Andressen (83).
– Det er en skam at et slik hus forfaller, sier han.
Det gamle praktbygget midt i stasjonsbyen kommer til å bli en flott flerbrukshus, mener 83-åringen. Han har hatt mange artige stunder på Bøndsen.
– Første gang jeg var her var i 1942. Den gang kom det hele busslaster med bygdeungdom hit for å feste, fordi det var så fint lokale.
Andressen hadde gjerne sett at dagens ungdom i Løten ville stille opp og gjøre en innsats.
– Flere burde engasjere seg, for dette kommer til å bli et bra sted å være, for alle, sier han.