Slutter i jobben, blir klimaaktivist

BONDEIDYLL: Løten-bonden Thomas Cottis ønsker å dø med god samvittighet. Derfor har han sagt opp jobben som høgskolelektor for å bli livsnyter – og klimaaktivist. – Med alt vi vet, så er det fullstendig uansvarlig, føler jeg, ikke å gjøre alt man kan for å hindre den mest dramatiske utviklingen av klimaendringene. Vi overlater ungene våre en forferdelig framtid, sier han.<I>Foto: Nils Henning Vespestad</I>

BONDEIDYLL: Løten-bonden Thomas Cottis ønsker å dø med god samvittighet. Derfor har han sagt opp jobben som høgskolelektor for å bli livsnyter – og klimaaktivist. – Med alt vi vet, så er det fullstendig uansvarlig, føler jeg, ikke å gjøre alt man kan for å hindre den mest dramatiske utviklingen av klimaendringene. Vi overlater ungene våre en forferdelig framtid, sier han.<I>Foto: Nils Henning Vespestad</I>

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Thomas Cottis har sagt opp jobben etter 12 år. Nå blir han økobonde, livsnyter, skribent og klimaaktivist på heltid.

DEL

– Det skal bli veldig artig. Og godt for samvittigheten, fastslår Thomas Cottis i Løten.
Han sitter ved hagedammen på Høgholen i Østroa, småbruket han har drevet økologisk sammen med kona Kjersti Hoff i 20 år. Kyrne beiter i sola på jordet oppe ved bolighuset, og idyllen hersker. Men i underbevisstheten spøker en erkjennelse av at klimaet er i endring.

Hest var skremmende

Thomas Cottis' framtidsplaner – som vi snart kommer tilbake til – henger nøye sammen med bakgrunnen hans:
– Helt siden jeg var 15 år har jeg vært opptatt av livsgrunnlaget vårt. Og klimaproblemet er det største eksistensielle problemet vi og kommende generasjoner har, sier 46-åringen og ser utover dammen der to besøkende kanadagjess svømmer rundt. I bakgrunnen hører vi kvekking fra en frosk.
Da Cottis og kona kjøpte småbruket, tok de utgangspunkt i tankene til Erik Damman, grunnleggeren av Framtiden i Våre Hender, om at det går an å leve enkelt. Dermed var det den miljøvennlige hesten, og ikke store landbruksmaskiner, som inntok Høgholen i 1988.
Dette var skremmende for folk på 90-tallet; at man brukte hest i jordbruket. Folk var ikke klar til å ta denne koblingen. Da måtte jeg ta det litt større, gjennom politikken, sier han.
Cottis engasjerte seg i Hedmark Sosialistisk Venstreparti, og havnet i partiets landsstyre.
– Det var veldig lærerikt og moro. Men sjøl der, sjøl i et miljøparti som SV midt på 90-tallet, var det ikke grobunn for å gå til konkrete tiltak i forhold til miljøet. Og siden har utslippene bare økt, konstaterer han.

Nå er tida moden

Thomas Cottis måtte bite i det sure eplet og begynne å mekanisere småbruket på siste halvdel av 1990-tallet. Årsaken var at han fikk Bekhterevs diagnose, og ikke lenger kunne drive det hele ved hjelp av hest og håndmakt.
– Erik Dammans tanker funket dårlig. Og politikken funket heller ikke. Så har åra gått, og nå føler jeg tida er her. Nå begynner folk å vite såpass mye om miljø; nå er det en helt ny setting for å drive med miljøtiltak som monner. Så nå skal jeg gjøre tre ting framover: Drive gården og få tid til livskvalitet, jobbe med klima gjennom aksjoner og skriving, og blåse liv i det gamle firmaet mitt. Det heter Cottis Øko-P. Og P-en står for peiling, prat og praksis. Det er litt kult, smiler han.
Gjennom firmaet vil Cottis ta på seg skrive- og utredningsoppdrag. Han er heller ikke fremmed for at det kan komme en bok – inspirert av temaet for et samlivskurs for nybakte foreldre som han på vegne av Løten Helselag skal være med og arrangere i hjemkommunen i slutten av mai.

En klimabevegelse

Klimakampen vil uansett ta mest tid, skjønner vi aktivisten fra Høgholen rett.
– Der har jeg en del ideer. Kanskje det blir en liten bevegelse, en klimaaksjonsbevegelse. Vi får se. Mer om innholdet kommer senere.
– Når da?
– Etter våronna, svarer Cottis kjapt og hemmelighetsfullt, mens han klapper gårdskatten som kommer bort en tur. Etter litt overveielse velger økobonden å røpe litt flere detaljer:
Klimabevegelse-tanken tar utgangspunkt i en demonstrasjon han sammen med presten på Tangen, Morten Stensberg, holdt da flere departementer var på befaring i forbindelse med E6-utbyggingen.
– Vårt budskap var at utbyggingen av E6 er bortkastete penger. Etter det har Morten og jeg tenkt videre om et samarbeid. Vi regner med å få med oss flere.
– Betyr det at det kommer flere protestaksjoner mot E6?
– Det kan godt hende vi kommer tilbake til E6. Men utbyggingen som nå gjøres, får man ikke stoppet. Målet nå er at firefelts-motorvegen blir stående som et monument over hvor dumt det gikk an å tenke i 2008. Hvis vi i 2010 har fått redusert biltrafikken med det vi bør, har vi iallfall ikke økt den. Og har vi ikke økt den, har vi ikke behov for ny motorveg.

Slutter ved høgskolen

For å få tid til alt dette, har Cottis nå sagt opp jobben som høgskolelektor ved Høgskolen i Hedmarks avdeling for landbruks- og naturfag. Han jobber ut skoleåret. 46-åringen har vært ved avdelingen i 12 år, og har rukket å bygge opp Nordens eneste bachelorstudie i økologisk landbruk, samt et nettstudie.
– Dette er jeg veldig godt fornøyd med. Nå er tida moden for å gå løs på andre ting, sier han.
Altså til å ta seg av småbruket, nyte livet, skrive og protestere på klimaets vegne.
– Nå har jeg anledning, vi har ikke mye gjeld, og da har jeg kommet til at jeg kan bruke litt tid på dette. Og så har jeg en fantastisk kone som synes det er greit. For jeg kommer ikke til å tjene så veldig mye framover, erkjenner Thomas Cottis og ser opp på en knallblå himmel.

Artikkeltags