Flott helg for gardtassing i Solør

STEMNING: Roar Moe spiller opp for barna på Sandtjernsberget. Fra venstre Ronja Klemo (4), Kaja Evjen (5), Mathias Kristoffer Larstorp (5), Nora Evjen (4) og Kristian Fredrik Larstorp (2), og den barnekjære leirskolehesten Bausen.

STEMNING: Roar Moe spiller opp for barna på Sandtjernsberget. Fra venstre Ronja Klemo (4), Kaja Evjen (5), Mathias Kristoffer Larstorp (5), Nora Evjen (4) og Kristian Fredrik Larstorp (2), og den barnekjære leirskolehesten Bausen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Utstilling, håndverk, antikviteter, gardsmat, aktiviteter, musikk og dyr var det gardtassere koste seg med under den sjette gardtassingen i Solør denne helgen.

DEL

Gardtassere glimtet med sitt fravær ved det eneste skogtunet, Sandtjernsberget.

Men ikke feriegjestene på Dæsbekken.

De hadde en flott og minnerik dag med hestekjøring, dans, selvsteking av flesk i den 10 år gamle «Stor gamme» og desserten i en av trollskogens gammer.

Leirskolehesten gjennom 20 år, Bausen, er en svært barnekjær hest, til stor glede for de aller minste.

Braskerudsætra åpnet med konsert fredag kveld for en full seterstue.

Spellmoen spellemannslag med «Nøen fra Nøren», Os i Østerdalen, spilte.

De presenterte forskjellige uttrykk innen folkemusikk og pop i et variert program, og uttrykte stor begeistring for omgivelsene.

– Det er artig å ha slike akustiske intimkonserter. Det er der vi passer best, sier de. Linda Skarateppen Jerke fra Grue gikk gardtass sammen med barna Marius og Sigurd for første gang. Første stoppested var Bryggerhuset på Austvang.

– Å gå gardtassing er helt nytt for oss, og Austvang er første stedet vi er på. Det er koselig å se hvordan de har det på garden, sier Linda.

Vestre Arneberg er i likhet med Syversætre gard steder med en lang historie og mange antikviteter som er blitt brukt på gardene opp gjennom tidene.

Vestre Arneberg hadde smed i smia, og på Syversætre gard hadde Otto Skogli kjørt ut traktoren Farmall H fra 1949 og kjørte gardtassere rundt på garden i tilhenger.

Den hadde stått i fjøskjelleren i over 30 år da Otto Skogli i 2005 ville sette den i stand igjen.

– Traktoren har vært på garden siden den var ny, og ble brukt på jorda. Denne starter, og framhjulene fungerer like godt å svinge med som på en vanlig traktor, sier han.

På Vesterhaug har de hatt mye besøk, til fots og på sykkel.

– Vi har vært kjempeheldig med været, sier Helen Davey.

Se bilder fra helga i karusellen øverst i saken.

Artikkeltags