Sverre Viggen" /> Sverre Viggen" /> Gå til sidens hovedinnhold

Abortvegen et problem

Artikkelen er over 10 år gammel

En vegstrekning på rundt 800 meter i Rud krets i Våler er rene abortstrekningen for Samvirkekylling. Nå lover ordføreren at kommunen skal ta affære.

– Vi har langt fra den beste bygdevegen i Solør fram til vårt rugeri. Det er mange vaskebrett og hull på strekningen, og kan det bli gjort noe for å bedre forholdene vil det være veldig bra for oss, sier daglig leder ved Nortura Samvirkekylling i Våler, Bernt Snapa.

Skjøre saker

Det er i dobbelt forstand skjøre saker som transporteres til rugeriet i Rud krets. Det er ytterst sjelden at egg knuses på veg til bedriften, men den avgjørende strengen i det befruktede egget er virkelig skjør.

– Nettopp vaskebrettilstandene er farlige. Vibrasjoner fører lett til at strengen til det befruktede embryoet ryker. Da blir det ingen videre utvikling til kylling i det egget, opplyser Bernt Snapa.

Hvordan tilstanden er i hvert enkelt egg, ser man ved gjennomlysning etter 17 dager.

Man har to vegalternativer til rugeriet. Den med fast dekke gjennom Rud krets, men som altså har for mange vaskebrett i øyeblikket. Og det er den såkalte Idiotvegen, som er en grusveg.

– Det beste er om vi kan konsentrere oss om én veg, og da selvsagt den med fast dekke. Så hvis denne vegen rustes opp, blir det gull verd for oss, sier driftssjef ved rugeriet til Nortura Samvirkekylling, Espen Sørlie.

Tar affære

Ordfører Kjell Konterud sier at man skal ta en rask befaring på den aktuelle vegen.

– Vi skal selvsagt se på dette så fort som mulig. Formannskapet kommer også til å ta en tur på vegen i slutten av måneden. Vi må prøve å gjøre noe med dette, sier ordføreren.

Han peker på bedriftens betydning for Våler, og at den må få de ramme betingelser som trengs.

– Det er blant annet en veg som gjør at man kan frakte egg uten risiko å få dem ødelagt på den ene eller andre måten, sier Konterud, og understreker at saken nå er satt på dagsordenen.

Det er signaler Bernt Snapa hos Nortura Samvirkekylling setter pris på.

Kommentarer til denne saken