Gå til sidens hovedinnhold

– Det var trolig mitt tamme villsvin som ble skutt søndag

Artikkelen er over 9 år gammel

Det var etter all sannsynlighet tamme «Bertor» på 14,5 år som ble skutt i Våler søndag kveld. Villsvinet var i så fall født og oppvokst hos Arvid Johansen i Ranum.

Villsvinet på 142 kilo herjet i potetsenger i Ranum-området i Våler. Søndag kveld ble det felt av et velrettet skudd fra Vidar Johansen.

Møt villsvinet «Bertor» i videovinduet øverst i saken

Bertor
MEST TROLIG MITT SVIN: – Det var mest trolig villsvinet vårt som var utpå og ble skutt, sier Arvid Johansen (innfelt). Han legger ikke skjul på at Bertor – som villsvinet het – var en god kammerat og et flott kjæledyr. – Det er tungt å miste en god kamerat, sier Arvid Johansen til Østlendingen. (Foto: Sverre Viggen)

Skutt søndag kveld

Det var litt før 21-tiden søndag kveld at det kom beskjed om at et kjempestort villsvin var sett i på grensen mellom Våler og Åsnes i Ranum-Gjesåsen-området.

Johansen rykket ut etter å ha konferert med viltnemnda i Våler.

– Etter opplysninger jeg fikk etter hvert mandag, er det nok mest sannsynlig slik. Men det visste jeg dessverre ikke noe om da grisen ble skutt. Det var ingenting der og da som viste at det var en tamgris, sier skytter Vidar Johansen.

Mitt svin

Arvid Johansen i Ranum drev en gang i tida med kjøttproduksjon med villsvin. Da den virksomheten ble avsluttet, beholdt han «Bertor».

– Jeg var hos ham på onsdagskvelden. Da så alt helt greit ut. Samme kveld eller natt har den brutt seg ut og forsvunnet. Den må ha blitt skremt av noe. Det har vært ulv i nærheten, så jeg ser ikke bort fra at det kan være det som er årsaken. Vi har lett etter den i flere runder siden den forsvant, og vi hadde en stund kontakt med den. Jeg hadde håpet å kunne lokke den med hjem igjen, men den stakk avgårde, sier Arvid Johansen.

Ulv regnes som en av de fiender villsvinet kan møte på i skogene.

Men med sine tenner i sakseform, som vokser hele livet hos hannene, er de ikke helt forsvarsløse nesten uansett hvem de møter i distriktets skoger.

Bertor 2
FOREVIGET: Grisen er død, men lever videre på mange bilder. Her fotograferer Evelyn Berg det store villsvinet. Villsvinet er nå trolig identifisert som «Bertor» (innfelt). Han er et tamt villsvin og beskrives som både rolig og harmløs. (Foto: Sverre Viggen, Arvid Johansen)

– Tungt å miste ham

Villsvin-eier Arvid Johnsen beskriver «Bertor» som rolig, snill og harmløs.

– Det er tungt å miste en god kamerat og et flott kjæledyr på den måten og samtidig få vite det gjennom avisa. Om det var gammelt dyr, har jeg har stelt med det siden han ble født, sier Arvid Johansen.

Etter det Østlendingen forstår skal skytteren og villsvin-eieren møtes i kveld for «å gjøre opp» seg i mellom.

Det skal ikke være «vondt blod» mellom de to som følge av det som har skjedd.

Les også: Kjempevillsvin (142 kg) skutt i Våler

Kommentarer til denne saken