Denne sommeren er ekteparet Nina Bergerud og Rolf Barbakken klare til å ta imot gardtassere under Gardtassing i Åsnes og Våler første helgen i august.

På Knapper Alpakka i Rud, Våler, driver de oppdrett av alpakka og hjertene deres banker både for hverandre og alpakkaene.

– De blir på en måte en del av deg. Du blir tiltrukket av dem og de fascinerer deg slik at man kan ikke være sammen med de lenge nok, sier Nina Bergerud.

Ekteparet kjøpte seg først småbruk i Odal og importerte sine første alpakkaer i april 2008.

– Vi skulle bare ha tre, men småbruket ble fort for lite. Etter to år leting fant vi småbruket her i Rud krets og kjøpte det i mai i fjor, sier Rolf Barbakken.

Av cirka 700 alpakkaer i Norge holder 30 av dem hus på Knapper Alpakka.

Ekteparet ønsker seg enda større besetning etter hvert, og bare i kommende månedene venter de opp til flere nedkomster.

– Framtidsutsiktene er gode for næringen, så det ser lovende ut, sier Bergerud.

Fascinerende dyr

Alpakka er et stolt og vakkert dyr som rører ved noe i alle som får anledning til å møte dem.

– De er svært fascinerende dyr. De har en tendens til «å gå under huden» på deg og det er ikke mulig å føle seg stresset når man er i selskap med dem. De utstråler en ro og verdighet man ikke kan unngå å bli smittet av, sier Bergerud.

– De tar hånd om hverandre, samtidig som de holder avstand fra hverandre. Killingene tas godt hånd om av alle. Matriark strukturen er tydelig i flokken. Matriarken møter først for å godkjenne besøket. De har personligheter alle sammen, noen er ambisiøse, noen er bestevenner og noen liker ikke noen. Flokken er alt for alpakkaene, sier Bergerud.

Gode produkter

Rolf klipper foreløpig alpakkaene selv.

Nina jobber med alpakka ullfiberen på vinterstid.

– Det blir veldig gode produkter ut av garnet som lages av alpakka ullfiberen. Den er en verdi blant norske produkter i det klimaet vi har i Norge. Garnet er så populært at alt jeg laget i vinter er solgt ut.