Bryggeriet er ferdig installert i det tidligere mat- og vinhuset ved Vermundsjøen.

Som før det igjen var håndverksted og i eldre tider butikk.

I påvente av de siste godkjenninger bruker Vemund Jensen fra Gravberget og Arild Larsen fra Flisstranda på Åsnes Finnskog tiden til samtaler med lokale serveringssteder mellom Kongsvinger og Hamar.

– Vi samtaler om forskjellige ølsorter og innspill på navn på disse, forteller ølentusiastene på Finnskogen.

Har hatt lyst lenge

Vemund Jensen, Oslo-mann bosatt i Gravberget med sin familie, og Arild Larsen, også fra Oslo og bosatt på Flisstranda med famile, traff hverandre da Larsen jobbet ved Norsk Elgsenter.

– Ideen om et mikrobryggeri kom tidlig. Jeg har lenge hatt lyst til å starte et lite og rimelig hjemmebryggeri. Men jeg trengte et lokale. Skulle jeg dratt i gang i Gravberget, ville det krevd en forholdsvis stor investering. Når vi fikk leie lokalene ved Vermundsjøen, var det bare å komme i gang, sier Jensen.

Tollvesen og Mattilsyn har godkjent lokalene, og klarsignalene fra Helsedirektoratet er en formalitet. Men tar litt tid.

– Får vi den siste godkjennelse raskt nå, kan det første ølet være ute til salgs i løpet av juni, sier Jensen.

Han og Larsen forteller videre at øl er in for tiden, rett og slett veldig populært.

– Men vi har ingen planer om å bli store på dette området. Flere sorter skal vi imidlertid ha, der pils blir en av sortene. Vi kan brygge både over- og undergjæret øl på anlegget. Og folk må gjerne komme med forslag på navn. Vi vil gjerne ha litt gode og spesielle lokale navn, sier de to ølbryggerne.

Selges lokalt

Ølet skal tappes på fat og leveres til lokale serveringssteder, puber og andre lokale festivaler og arrangementer. En del vil også gå til Oslo.

– Det bør være bare fint at de lokale serveringsstedene har et lokalt øl å by på. Så vidt jeg vet er det ikke tidligere produsert lokalt øl for slik omsetning. Vi håper at dette skal bli noe som setter området ytterligere på kartet, sier Vemund Jensen.

Solør fikk sin egen akevitt i fjor høst, og nå er altså eget øl bare noen måneder unna.

– Det har ingen hensikt å stresse det hele nå. Men vi fyller tankene og setter i gang prosessene så fort Helsedirektoratet har gitt klarsignal. Tida for det nærmer seg, sier Jensen og Larsen.

På litt sikt ser de heller ikke bort i fra at det blir en pub ved Vermundsjøen der det lokale ølet kan nytes.

Skal lære bort

Mens de venter på starten, kommer de til å brygge litt likevel. Det blir dagskurs i hjemmebrygging ved Vermundsjøen 20. april.

– Kurset er for de som vil lære å brygge sitt eget øl, samt de som er nysgjerrige på prosessene rundt ølbrygging. Det blir et kurs på åtte–ni timer med grunnleggende teori rundt malt, humle, gjær, samt prosessene som skjer under brygging og gjæring av ølet, samt brygging av øl på hjemmebryggeroppsett, forteller Vemund Jensen og Arild Larsen på Finnskogen.