Formannskapet sier nei til nytt kirkeorgel

JOBBER VIDERE: Fra venstre ildsjel Ragnhild Graving fra Gjesåsen, videre organistene Tom Håkon Smith og Solveig Tostrup Bråten. De er med i orgelkomiteen som jobber videre med finansieringen. (Foto: Sverre Viggen)

JOBBER VIDERE: Fra venstre ildsjel Ragnhild Graving fra Gjesåsen, videre organistene Tom Håkon Smith og Solveig Tostrup Bråten. De er med i orgelkomiteen som jobber videre med finansieringen. (Foto: Sverre Viggen)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg er veldig skuffet over flertallet i formannskapet som sier nei til å bevilge penger til nytt orgel, sier Ragnhild Graving i Gjesåsen.

DEL

Selv har hun gått i spissen for en aksjon med basarer, konsert og innsamling til sårt trengt nytt orgel i Gjesåsen kirke i Åsnes.

Nå mangler det 300.000 kroner til et digitalt orgel.

Formannskapet sa med fire mot tre stemmer mandag nei til å bevilge ekstra til dette. For stemte ordfører Ørjan Bue (Sp), Frank Bjørnseth og Karin Siggerud Olsen (begge Ap), mens Remi Eriksmoen (Ap), John Holen (Frp), Bjørn Benny Åslie (H) og Åse Lund Støen (V) altså sa nei.

Rimeligste løsning

De fire som stemte imot begrunnet sitt standpunkt med at det gjennom budsjettet er bevilget to millioner kroner ekstra til kirken.

– Det er penger som går til drift, blant annet lønninger. Det eneste kirken får ekstra til investering nå i tillegg til akutte reparasjoner, er ny lastebil. Det var virkelig nødvendig. Men orgel er en investering, og vi har virkelig valgt rimeligste løsning. Vi ber ikke om et orgel til flere millioner kroner, men et digitalt orgel til 400.000 kroner inklusive moms. Jeg er både skuffet og harm over at man sier nei til det, sier Ragnhild Graving.

Hun og den nedsatte orgelkomiteen bestående av Graving, kirkeverge Inga Sørensen og organistene Solveig Tostrup Bråten og Tom Håkon Smith, akter å kjempe videre for å få plass et nytt orgel.

– Det vil vi ha på plass og klart til bruk til kirkens 150-årsjubileum 22. september 2013. I tillegg skal det gjøres en hel del annet som maling og annen oppussing, sier Ragnhild Graving.

Fungerer dårlig

Det gamle orgelet i Gjesåsen kirke fungerer dårlig. Ifølge organistene kan det bare være et tidsspørsmål før det svikter helt.

– Hva blir de kirkelige handlingene uten et fungerende orgel? Det er kanskje ikke alle som skjønner det før det en dag streiker under en eller annen kirkelig handling, sier organist Tom Håkon Smith.

Han og organist Solveig Tostrup Bråten mener et digitalt orgel vil være en god løsning så lenge det overhodet ikke er aktuelt å sikte seg inn på ett til flere millioner kroner.

– Et nytt digitalt orgel vil gi helt andre muligheter når det gjelder klang og stemmer, sier Tom Håkon Smith.

– Hvis noen lurer på hvorfor det eksisterende orgelet ikke repareres, er det bare å si at det har vi hatt eksperter til å se på muligheten for. De er klare i sin tale. Det er ikke mer å hente på det området for dette orgelet. Vi må ha nytt, og håper politikerne endrer syn, sier Ragnhild Graving.

Artikkeltags