Jara-elevene får 150.000 kroner til vikinglære

VIKINGER: Jara skole har fått 150.000 av Fylkesmannen og Den kulturelle skolesekken til å lage et undervisningsopplegg om temaet vikingtiden. Det er Randi Mælum og rektor Morten Libekk fornøyde med.

VIKINGER: Jara skole har fått 150.000 av Fylkesmannen og Den kulturelle skolesekken til å lage et undervisningsopplegg om temaet vikingtiden. Det er Randi Mælum og rektor Morten Libekk fornøyde med. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Jara skole i Åsnes ligger i det som en gang var et sentrum for vikingene. Nå har skolen fått 150.000 til å lage et undervisningsopplegg om denne tiden.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

At Hof var et sentralt sted under vikingtiden, er kjent for de fleste.

Her er det funnet smykker, redskap og andre ting som vitner om stor aktivitet, og som i dag er oppbevart i oldsakssamlingen ved Kulturhistorisk museum.

Kunnskapen er bakgrunnen for at lokale krefter har ønsket å knytte det til historieundervisningen i grunnskolen.

– Vi snakket om hvordan vi kunne gjøre det, etter at Hof historielag og Randi Mælum lanserte tanken, sier Gunnhild Skrødal Steppling, koordinator for Den kulturelle skolesekken i Åsnes.
Sammen med Fylkesmannen, har Den kulturelle skolesekken gitt 150.000 til prosjektet.

– Kunnskapssenter

Hvordan undervisningsprosjektet skal være, er det ikke gitt noen føringer på.

– Det er mange muligheter. Mat i vikingtiden er én ting, noe annet stedsnavn. Rollespill, utstillinger og musikk er også alternativer, sier Randi Mælum.

Det er hun som får oppgaven med å utforme opplegget. Tanken er å lage noe som alle Åsnes-skolene kan dra nytte av.

– Vi tenker oss at Jara skole blir et slags kunnskapssenter når det gjelder vikingtiden, kanskje til glede for hele Hedmark, sier John Holen, leder i politisk utvalg for næring og miljø.
Akkurat det er et poeng, mener Skrødal Steppling.

– Vi ser for oss at det ikke blir en engangshendelse, dette prosjektet. Vi satser på å lage en undervisningsmetode som enkelt kan tas opp igjen, sier hun.

– Blir spennende

Assisterende fylkesmann Anne Kathrine Fossum er ikke i tvil om at prosjektet er støtten verdt.

– Vi har skjønnmidler til utviklingsrettet arbeid, og da vi fikk presentert dette prosjektet der lokalmiljøet var grunnlaget, bestemte vi oss for å bli med. Kanskje kan det bidra til økt engasjement om lokalhistorien. Dessuten står det i læreplanen at man også skal ta utgangspunkt i det lokale miljøet, sier hun.

Til høsten, kan opplegget være klart. Det blir bra, tror Jara-elevene Morgan Lie Melsnes, Marie Sakserud og Martine Bue.

– Vikingene drev med mye rart. Det blir spennende å høre mer om det, sier Marie.

Artikkeltags