Jara-elevene får 150.000 kroner til vikinglære

VIKINGER: Jara skole har fått 150.000 av Fylkesmannen og Den kulturelle skolesekken til å lage et undervisningsopplegg om temaet vikingtiden. Det er Randi Mælum og rektor Morten Libekk fornøyde med.

VIKINGER: Jara skole har fått 150.000 av Fylkesmannen og Den kulturelle skolesekken til å lage et undervisningsopplegg om temaet vikingtiden. Det er Randi Mælum og rektor Morten Libekk fornøyde med. Foto:

Av

Jara skole i Åsnes ligger i det som en gang var et sentrum for vikingene. Nå har skolen fått 150.000 til å lage et undervisningsopplegg om denne tiden.

DEL

Supertilbud: 5 kr for alt innhold på nett i 5 uker

At Hof var et sentralt sted under vikingtiden, er kjent for de fleste.

Her er det funnet smykker, redskap og andre ting som vitner om stor aktivitet, og som i dag er oppbevart i oldsakssamlingen ved Kulturhistorisk museum.

Kunnskapen er bakgrunnen for at lokale krefter har ønsket å knytte det til historieundervisningen i grunnskolen.

– Vi snakket om hvordan vi kunne gjøre det, etter at Hof historielag og Randi Mælum lanserte tanken, sier Gunnhild Skrødal Steppling, koordinator for Den kulturelle skolesekken i Åsnes.
Sammen med Fylkesmannen, har Den kulturelle skolesekken gitt 150.000 til prosjektet.

– Kunnskapssenter

Hvordan undervisningsprosjektet skal være, er det ikke gitt noen føringer på.

– Det er mange muligheter. Mat i vikingtiden er én ting, noe annet stedsnavn. Rollespill, utstillinger og musikk er også alternativer, sier Randi Mælum.

Det er hun som får oppgaven med å utforme opplegget. Tanken er å lage noe som alle Åsnes-skolene kan dra nytte av.

– Vi tenker oss at Jara skole blir et slags kunnskapssenter når det gjelder vikingtiden, kanskje til glede for hele Hedmark, sier John Holen, leder i politisk utvalg for næring og miljø.
Akkurat det er et poeng, mener Skrødal Steppling.

– Vi ser for oss at det ikke blir en engangshendelse, dette prosjektet. Vi satser på å lage en undervisningsmetode som enkelt kan tas opp igjen, sier hun.

– Blir spennende

Assisterende fylkesmann Anne Kathrine Fossum er ikke i tvil om at prosjektet er støtten verdt.

– Vi har skjønnmidler til utviklingsrettet arbeid, og da vi fikk presentert dette prosjektet der lokalmiljøet var grunnlaget, bestemte vi oss for å bli med. Kanskje kan det bidra til økt engasjement om lokalhistorien. Dessuten står det i læreplanen at man også skal ta utgangspunkt i det lokale miljøet, sier hun.

Til høsten, kan opplegget være klart. Det blir bra, tror Jara-elevene Morgan Lie Melsnes, Marie Sakserud og Martine Bue.

– Vikingene drev med mye rart. Det blir spennende å høre mer om det, sier Marie.

Artikkeltags