– Jeg lever takket være disse folka

TAKKER: Kent Ola Engelsrud, i midten, takker fra venstre Arild Haldammen, Knut Grønstad, Kristin Meiningen, Ragnhild Fjeldberg og Roger Bjørklund for jobben de gjorde.

TAKKER: Kent Ola Engelsrud, i midten, takker fra venstre Arild Haldammen, Knut Grønstad, Kristin Meiningen, Ragnhild Fjeldberg og Roger Bjørklund for jobben de gjorde. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Hadde det vært en vanlig fredagskveld alene hjemme på sofaen, hadde jeg nok ikke vært i live nå. Marginene var på min side da det først skulle skje.

DEL

Kent Ola Engelsrud (44) i Åsnes var på bilcrossbanen på Åsnes Finnskog da det smalt til i brystet.

Det var fredagskveld 13. september i år før løpene lørdag og søndag.

Mange var i ferd med å installere seg på anlegget.

Blant dem ambulansepersonalet som skulle ha vakt løpsdagene.

At de alt var der, ble redningen.

– Jeg har mange å takke for livet etter det som skjedde. Jeg behøver ikke bruke tippekortet mitt på lenge. Større gevinst kan jeg aldri få. Dette var bingo hele vegen, sier Engelsrud.

Så mørkt ut

Da Engelsrud segnet om og ble liggende, satte det i gang en kjedereaksjon.

Ambulansepersonell og leder i KNA Solør Motorsport var like ved og satte straks i gang det som måtte gjøres for at det skulle gå bra.

– Det så heller mørkt ut. Vi var slett ikke sikker på at vi skulle få Kent Ola tilbake. Men det var aldri snakk om å gi opp, forteller Arild Haldammen. Han satte i gang med hjertemassasje med assistanse av Kristin Meiningen, Knut Grønstad og Ragnhild Fjeldberg.

Klubbleder Roger Bjørklund hadde fått opplæring i bruk av hjertestarter. Tilfeldigvis var det en til stede med hjertestarter i bussen sin.

Samtidig som de nevnte holdt på med den livreddende behandlingen, kastet noen seg på en firhjuling for å kjøre seks- sju kilometer for å få mobildekning.

– Vi har fasttelefon, men det er ofte den ikke virker. Heldigvis gjorde den det nå, slik at vi fikk ringt nødnumrene, forteller Bjørklund.

Største øyeblikket

Etter hvert begynte Kent Ola å få tilbake rette fargen.

– Da han plutselig begynte å snakke, var det et av de aller største øyeblikk vi har opplevd. En ubeskrivelig opplevelse og følelse, sier livredderne.

– Det var vondere å komme tilbake til livet enn å gli ut av det. Men du verden så glad og takknemlig jeg er, sier Kent Ola Engelsrud.

I luftambulanse ble han fraktet til Ullevaal universitetssykehus, fikk åpnet en åre som hadde brutt sammen.

– Fenomenal behandling hele vegen, sier Engelsrud.

Som har lagt vekk røyken og ikke akter å ta den fram igjen. Mye røyk og stresset hverdag er historie nå.

Styrke sikkerheten

– Vi må og skal styrke sikkerheten her ytterligere. Telefonforholdene får vi ikke gjort så mye mer enn purre på og håpe noe blir gjort. Hjertestarter skal vi kjøpe og ha på banen både under dugnad, trening og løp, sier klubbleder Roger Bjørklund.

Dialog med Telenor

Åsnes kommune har kontaktet Telenor for eventuelt å få til et spleiselag for bedre telefonforhold flere steder i Åsnes. Vermundsjøen-området med Finnskogbanen er førsteprioritert.

Våler kommune har med hell gjennomførte flere slike spleiselag med Telenor og Eidsiva. Åsnes akter å få til det samme.

Raskest mulig

– Det viser seg også et en slik ordning er ganske rimelig å få til. Derfor tar vi opp dette i forbindelse med budsjettarbeidet for 2014. Vi ønsker å få det til fortest mulig. Vermundsjøen-området blir førsteprioritert blant annet på grunn av banen med mye folk samlet flere ganger i året, samt hyttefeltet ved Vermundsjøen. Utbyggingen i Våler har positiv virkning også på forholdene mot og litt inn i Åsnes. Men akkurat ved Vermundsjøen, er det dødsoner, sier ordfører Ørjan Bue.

Hendelsen med hjertestans for e par uker siden, samt lynnedslaget for fem år siden, er ting som gjør at kommunen er interessert i å få bedre telefonforhold raskest mulig.

– Det handler om sikkerhet og trygghet, sier Åsnes-ordføreren.

Lynnedslaget i august i 2008 gjorde at nærmere 100 personer måtte til hjerteundersøkelser. Det gikk bra, og det gikk bra under hjertestansen for to uker siden.

– Men vi kan ikke ha så usikre telefonforhold og vil gjøre noe med det, sier ordfører Ørjan Bue.

Flere områder

Han peker på at det finnes flere steder i Åsnes med utilfredsstillende telefonforhold.

Blant annet i Gjesåsen på grensen mot Våler. Og på Vestmarka.

– Vi jobber nå for å få kartlagt de aktuelle områdene og se hvordan det er med nødvendig strømtilførsel. Jeg mener vi skal ha mye av den oversikten på plass når vi skal vedta midler til utbyggingene. Og ettersom der ser ut til å dreie seg om ganske rimelige investeringer i et spleiselag, skal vi få til dette, sier Åsnes-ordfører Ørjan Bue.

Artikkeltags