Gå til sidens hovedinnhold

– Rettsløse tilstander

Artikkelen er over 7 år gammel

– Hvis Mattilsynet gjennomfører avvikling før ankesaken er ferdigbehandlet, er det rett og slett rettsløse tilstander.

Erling Folkvord, førstemann på Rødt liste i Hedmark til stortingsvalget, var i går hos dyreholder Magne Fjeldseth på Grinder for å se nærmere på hans sak.

Den dreier seg om at Mattilsynet har pålagt Fjeldseth å avvikle alt dyrehold ved utgangen av august. Fjeldseths anke skal behandles i en høyere instans i Mattilsynet, som ikke akter å vente på at den blir ferdigbehandlet i egne rekker.

– Skremmende

Folkvord er rystet over historien. Han har fulgt med på Fjeldseths kamp med myndighetene for omstillingsmidler. Etter at sauehold ble umulig på grunn av rovdyrproblemene, gikk Fjeldseth over til å satse på storfe.

– Mens en statlig instans ba meg starte omstilling, har en annen holdt tilbake omstillingsmidler. På bløteste perioden i år, lenge før bakken ble grønn, kom Mattilsynet og noterte seg alt negativt de kunne finne. Enden på visa ble pålegg om avvikling, sier Magne Fjeldseth.

Han har engasjert advokat, påklaget vedtaket, men fått beskjed om at avviklingsdatoen gjelder uansett om ankesaken ikke er ferdig.

– Dette er skremmende. Dette er som om en dødsdømt skulle bli skutt før ankesaken er behandlet. Det hjelper ikke med en eventuell tillatelse til fortsatt dyrehold da. Her kan Fjeldseth risikere å måtte sende dyrene fra seg for etterpå å få medhold. Da må han starte på null og gå nye uendelige runder med myndighetene. Skremmende er det også at Mattilsynet ser ut til å ha avvist innspill fra Fjeldseth om et møte for å finne en løsning når det gjelder nødvendige utbedringer, sier Erling Folkvord.

Ødelegger et gardsbruk

Folkvord synes det ser ut som om flere statlige instanser har jobbet for å ødelegge et gardsbruk i stedet for å hjelpe til med å tilrettelegge for drift.

– Staten skal ikke ødelegge levevilkårene for dem som produserer mat på rent naturgrunnlag. Jeg kan ikke se at forvaltningen har iverksatt det som skulle være den gardbrukervennlige delen av rovviltforliket. Jeg får heller en følelse av at d e t ikke ulven makter å ødelegge, gjør deler av den statlige forvaltningen. Fjeldseth er en av dem som holder i hevd innmark, som vil gro igjen hvis det avvikles, sier Erling Folkvord, som er inforstått med at Fjeldseth ikke har drevet prikkfritt dyrehold.

Fjeldseth er glad og takknemlig for besøket fra Folkvord.

– Han er så langt den eneste politikeren som har brydd seg. Jeg hadde ikke tenkt å stemme ved stortingsvalget. Nå skal jeg vurdere det, sier Magne Fjeldseth.

Saksbehandler i Mattilsynet, vil ikke uttale seg om saken.

Kommentarer til denne saken