Tore Johan Estensmo (57) er ikke den eneste ved NorDan på Arneberg i Åsnes som har fått brev med anbefaling om stillinger som kan søkes.

Stillinger finnes over hele landet, men ingen i rimelig nærhet.

BAKGRUNN: 75 kan miste jobben sin, samtlige ansatte permittert

Meningsløst

– At jeg som 57-åring skal dra til Tromsø totalt uten lokalkunnskap, er meningsløst. Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier Tore Johan Estensmo.

ALT OM SAKEN:

Klare meldinger

Delegasjonen fra LO i Hedmark, Hedmark Ap og LO sentralt fikk klare meldinger med seg fra møtene på NorDan Arneberg i går.

– Vi har ikke fått så mye støtte og hjelp fra LO-hold så langt. Det synes jeg vi må si nå, og vi skal ikke legge fingrene imellom i møtet med Hedmark-benken tirsdag, sa klubbleder Kjetil Nordby.

– Jeg håper ingen får oppleve det samme som vi har gjort nå i en drøy måned. Det store spørsmålet er om vi klarer å opprettholde et normalt familieliv. Vi har lyst til å opprettholde et normalt familieliv her. Skal vi klare det, må vi ha dagpenger nå og kanskje kunne gå tilbake til jobb igjen her ved bedriften etter ferien, sier Roger Bjørklund, ansatt ved NorDan.

Mange unge sliter

Han peker også på det håpløse i forhold til de mange unge som jobber ved bedriften, samt forholdene ellers i distriktet der mange unge sliter med å finne jobb.

– Det må være noe galt et sted hvis vi skal måtte legge oss på kne og be om at arbeidsgiveren må si oss opp straks for at vi skal få noe å leve av, sier de ansatte ved NorDan Arneberg.

Lover hardkjør

Anette Trettebergstuen fra Ap, fylkessekretær i LO, Odd Erik Kokkin, og spesialrådgiver i LO sentralt, André Nerheim, lover de ansatte hardkjør de nærmeste dagene.

– Det bør også hjelpe at vi har NHO med oss i denne saken. Møtet mellom LO og NHO mandag blir viktig, sier stortingspolitiker Anette Trettebergstuen, som sendte en del skyts mot den nye regjeringen .

– Nå må arbeidsministeren enten innrømme at det er et politisk ønske at det skal spares penger i dagpengesammenheng, eller instruere Nav i deres tolkning av regelverket, sier Trettebergstuen.

SE VIDEO: 

Usikkert med sosialhjelp

Når det gjelder sosialhjelp, sier Trettebergstuen at man slett ikke er garantert det fra mandag. Da trer permitteringene ved NorDan i kraft.

– Hus, bil og andre verdier må kanskje selges før dere blir innvilget sosialhjelp, sa Trettebergstuen på NorDan.

Spesialrådgiver i LO, André Nerheim, lover at alt dette vil bli tatt opp med arbeidsminister Robert Eriksson når LO og NHO møter ham mandag.

Nav henviser til sitt tidligere svar og kommentar i saken.

Der viste direktør for Nav forvaltning til at svingninger i markedet er noe arbeidsgiver bør kunne forutse.

Det gir derfor ikke grunnlag for permitteringer og dagpenger.