Så langt er de tre personene siktet for grovt skadeverk. I praksis vil det si ildspåsettelse, med de følger det har hatt for mottaket. Til alt hell gikk ingen liv tapt i brannen.

Politiet: – Brannen var påsatt

De tre mennene som nå er pågrepet sitter nå i arresten på Hamar og vil i løpet av dagen eller morgendagen bli tatt inn til avhør hos politiet.

– Politiet har på bakgrunn av den pågående etterforskningen funnet grunn til å pågripe tre personer. De er nå mistenkte i saken og politiet har skjellig grunn til mistanke mot de tre, sier hun til Østlendingen.

Operasjonsleder Ragnar Øverland hos politiet uttalte til Østlendingen lørdag kveld at det var relativt enkelt å finne ut hvor brannen startet.

Han forklarte at ett av rommene i boligblokka var mer utbrent enn de andre – og at man på den bakgrunn antar at det var her brannen startet.

Etter det Østlendingen erfarer er to av rommene i 3.-etasje i blokka fullstendig utbrent, mens samtlige andre rom i praksis er uberørte av brannen.

– Bodde de tre personene som nå er siktet for brannstiftelsen på dette rommet?

– Det er det vanskelig for meg å uttale meg om, men det er undersøkelser og observasjoner på stedet som har ledet fram til pågripelsen av de tre, sier Billa.

Ikke framstilt for varetektsfengsling, ennå

De tre er ikke framstilt for varetektsfengsling ennå, men dette er noe politiet vil ta fortløpende stilling til – etter hvert som både avhørene av de tre og de tekniske undersøkelsene på stedet skrider fram.

– Har politiet funnet konkrete spor på stedet – som funn at tennvæsker eller liknende – som tyder på ildspåsettelse?

– Det har jeg ingen opplysninger om på det nåværende tidspunkt, svarer Billa.

De tre personene som nå er pågrepet av politiet har ikke så langt forklart seg noe om brannen. Det vil de først gjøre under formelle avhør med politiet.

Brannen startet i toppen av blokka

Det er taket og loftetasjen i blokka som har brent ned. Ellers er de øvrige delene av blokka påført store vannskader, mens bagasje og beboernes eiendeler skal ha kommet uskadet fra brannen.

Mottaksleder ved Haslemoen statlige mottak, Terje Røe, beskriver stemningen ved asylmottaket dagen derpå som rolig – til tross for at tre personer er pågrepet.

– Vi merker ikke at det er noen spesiell stemning nå. Beboerne hos oss har respekt for at dette nå er en sak for politiet. Vi har avholdt informasjonsmøter, senst ved 14-tiden søndag ettermiddag. På det møtet har vi forklart at det nå er politiets ansvar å etterforske det som har skjedd. Det aksepterer alle. Nå kan vi bare avvente det politiet finner ut, sier Røe.

Ekstratiltak satt igang

Som følge av lørdagens storbrann på Haslemoen har Røe iverksatt ekstra tiltak på mottaket.

– Hele søndagen har vi bemannet mottaket dobbelt opp. Vår oppgave er å ivareta beboerne best mulig og sørge for at de hele tiden får riktig informasjon om det som skjer. I tillegg har vi brukt mye tid på å tilrette legge for de som ble berørt av brannen. Mange hadde bare det de sto og gikk i og hadde behov for blant annet toalettartikler og sengetøy. Ellers er det ikke mange eiendeler som har gått tapt i brannen, sier Røe.

Alle de totalt 108 personene som bodde i blokka som brant, har fått nytt tak over hodet. Røe forklarer at de hadde en tilsvarende blokk stående helt tom. Dermed kunne alle beboerne flytte over i rom helt identiske med de dem bodde i – bare i naboblokka.

– Når de berørte får igjen eiendelene sine er ikke klart. Den brannskadde blokka er nå avsperret av politiet. På grunn av sikkerheten får ingen lov til å gå inn i bygget nå. Årsaken til det er at vannet som ble brukt til å slukke brannen har sivet ned gjennom etasjene og helt ned i kjelleren. Dette har gjort bygningen ustabil, sier Røe.

Også på grunn av etterforskningsmessige hensyn får ingen lov til å bevege seg inn i bygningen nå.

Glad det ikke gikk liv

Også tidligere har det brent på Haslemoen. Flere av brannene har vært påsatt av beboere på mottaket.

– Vi har hatt branntilfeller her på mottaket tidligere også, men ikke med så alvorlig utfall som det vi opplevde lørdag kveld. Tidligere har nok hovedgrunnen til ildspåsettelsene vært frustrasjon og sinne. Derfor priser vi oss lykkelige for at ingen liv gikk tapt i brannen lørdag kveld, sier Røe.

Opptelling

Det var like før klokka 18.00 lørdag kveld at brannalarmen gikk på Haslemoen. Nærmere to timer etter at brannen brøt ut, kunne politiet slå fast at alle beboerne hadde kommet seg uskadet ut av bygningen som brant.

– Brannvesenet gjennomsøkte tidlig alle rommene i bygningen og kunne etter hvert slå fast at bygget var tomt, sa operasjonsleder Ragnar Øverland ved Hedmark politidistrikt lørdag kveld.

For å få full oversikt over situasjonen ble det lørdag kveld iverksatt opptelling av de tilstedeværende i blokka. Mottakslederen hadde lørdag kveld ikke den fulle oversikten over hvor mange som faktisk var rammet av brannen.

– Årsaken til det er at det stadig reiser folk både fra og til mottaket, forklarte Røe lørdag kveld.

Den nå brannskadde blokka ble bygget av Forsvaret på 50-60-tallet. Det er uklart om bygget som brant var verneverdig.

Vet du noe om brannen?
Tips Østlendingen på telefon 917 94 940.