Ulvejakt i gang i Åsnes

FØRSTE LASSET: Her er første hengerlasset med sau tilbake i Hof-Åsa etter bare fra én til tre dager på utmarksbeite på Vestmarka.begge foto: Sverre viggen

FØRSTE LASSET: Her er første hengerlasset med sau tilbake i Hof-Åsa etter bare fra én til tre dager på utmarksbeite på Vestmarka.begge foto: Sverre viggen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I går fikk sauebønder med dyr på Vestmarka i Hof beskjed fra fylkesmannen om å hente hjem sauene fra utmarksbeite i grønn sone.

DEL

Søndag og tirsdag slapp sauebøndene de første sauene på det vanlige utmarksbeitet på Vestmarka.

Det er i ulvefri sone, på papiret.

Men i virkeligheten ikke ulv- og rovdyrfritt.

– Dette er helt meningsløst, sier Kjell Eierholen i Hof-Åsa.

Onsdag kveld ble han i tillegg veldig provosert av miljøvernministeren som satt med ulvevalper i hendene under merking på Finnskogen.

Store skader alt

Statens Naturoppsyn har hatt folk på Vestmarka og slått fast at det er ulv som har herjet blant de rundt 600 sauene som ble sluppet søndag og tirsdag.

– Vi måtte avlive fem sauer med det samme. Så hardt skadet var disse. Det er helt sikkert flere drepte og skadde sauer der inne. Men nå leter vi først og fremst etter levende og uskadde dyr for å få dem hjem før det skjer noe mer, sier Eierholen.

Han er spesielt bekymret for lamungene som nå er skremt vekk og skilt fra tikkene.

– Når de nå ikke får mjølk av mora, men blir gående for seg selv, får vi være glade om de i hele tatt kommer hjem til høsten. Da vil de ikke være større enn en hannkatt. Og det betyr betydelige økonomiske tap for saueeierne, sier Kjell Eierholen.

– Er uholdbart

Nå skal sauene som er hentet hjem være på innmarksbeite i minst sju dager.

Da vil fylkesmannen vurdere om de kan slippes igjen.

Men slår ulven til igjen, må de igjen hentes hjem.

– Det sier seg selv at dette er uholdbart. For det første er det såkalt ulvefri sone. For det andre koster det å kjøre sauene fram og tilbake. I tillegg spiser de nå av dem som egentlig skal være vinterfôr, sier Eierholen.

Artikkeltags