Skal ha mishandlet stesønnen i tre år

MØTES I RETTEN: Steffen Brandstad (t.h.) forsvarer en mann i 40-årene som er tiltalt for vold og mishandling av en ung gutt. Tore Müller Famestad (t.v.) er bistandsadvokat for den fornærmet gutten i tenårene.

MØTES I RETTEN: Steffen Brandstad (t.h.) forsvarer en mann i 40-årene som er tiltalt for vold og mishandling av en ung gutt. Tore Müller Famestad (t.v.) er bistandsadvokat for den fornærmet gutten i tenårene.

Artikkelen er over 3 år gammel

En mann i 40-årene fra Sør-Østerdal er tiltalt for å ha utøvd vold og psykisk mishandling mot sin daværende stesønn. Dette skal ha skjedd over en periode på tre år.

DEL

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 219 og paragraf 282, som omhandler trusler, tvang, vold eller mishandling mot ektefeller, samboer, slektninger, noen i husstanden eller i sin omsorg.

Strafferammen er inntil seks års fengsel.

Flere tilfeller

Det er statsadvokaten i Hedmark og Oppland som har tatt ut tiltale mot mannen.

Ifølge grunnlaget for tiltalen skal mannen ha utsatt sin daværende stesønn for vold eller annen form for mishandling ved at han blant annet en gang i mai 2014 skal ha satt seg oppå fornærmede, vridd hendene hans bak på ryggen og presset hodet hans mot en sofapute slik at han fikk pustebesvær. Videre står det beskrevet hvordan tiltalte dro fornærmede etter håret eller ørene opp fra kjellerstuen og til husets første etasje. Der skal fornærmede ha blitt kastet på gulvet inne på sitt eget soverom.

Ved flere anledninger skal tiltalte ha tatt tak i håret, ørene og nakken til fornærmede og ved noen av anledningene ristet han.

I grunnlaget er det også beskrevet hvordan fornærmede ble nektet å spise innendørs, men i stedet stengt ute i kulde – kun iført pysjamas. Fornærmede skal også ha blitt nektet måltider ved noen tilfeller.

Gjentatte ganger skal også tiltalte ha kommet med svært nedlatende kommentarer til fornærmede. Han skal ha sagt ting som «Du er en slask og en unnasluntrer, jeg har aldri opplevd noen som er så fæl og ubrukelig som deg» og «Jeg går hver dag og tenker at jeg ikke vet om jeg orker å bo med en som deg».

I tiltalen mot mannen er det punkt b), d) og e) i straffelovens paragraf 219 og paragraf 282 som gjør seg gjeldende.

Mannen som nå møter den svært alvorlige tiltalen har en lederstilling i næringslivet i Sør-Østerdal.

– Glad for å bli trodd

Fornærmedes bistandsadvokat, Tore Müller Famestad, bekrefter overfor Østlendingen at den fornærmede tenåringen er kjent med tiltalen som nå er tatt ut.

– For oss er det tilfredsstillende at det nå er tatt ut tiltale i saken og gutten er glad for å bli trodd, sier Müller Famestad.

Siktelsen og tiltalen mot mannen kom etter at den fornærmede tenåringen og hans familie anmeldte saken. Gutten er avhørt på Statens barnehus.

– Det foreligger også andre bevis i saken, som understøtter fornærmede forklaring, sier Müller Famestad, uten å ville gå nærmere inn på disse før rettssaken.

Ifølge Müller Famestad skal den unge gutten ha blitt såpass traumatisert av behandlingen han fikk i sitt egen hjem, at han måtte ha profesjonell hjelp.

– Han er i ferd med å bearbeide traumene dette har ført til, men er fortsatt preget.

Erkjenner ikke straffskyld

Den tiltalte mannens forsvarer, Steffen Brandstad, forteller til Østlendingen at detaljene i tiltalen ikke er diskutert ennå, men at de har kjent til saken i en periode.

– Min klient avviser disse påstandene og mener at de ikke har funnet sted. Derfor erkjenner han heller ikke straffskyld, sier Brandstad til Østlendingen.

Brandstad selv uttrykker at han er overrasket over at det har blitt tatt ut tiltale.

– Det er overraskende når jeg ser på hvilke bevis som er lagt fram i saken, avslutter advokaten.

Saken er berammet i Sør-Østerdal tingrett i slutten av mars.

Straffeloven § 219 og § 282

§ 219. Den som ved å true, tvinge, begrense bevegelsesfriheten til, utøve vold mot eller på annen måte krenke, grovt eller gjentatt mishandler

a) sin tidligere eller nåværende ektefelle eller samboer,
b) sin eller tidligere eller nåværende ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje,
c) sin slektning i rett oppstigende linje,
d) noen i sin husstand, eller
e) noen i sin omsorg
straffes med fengsel inntil 4 år.

Dersom mishandlingen er grov eller fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse, er straffen fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om mishandlingen er grov, skal det særlig legges vekt på om den har vart over lang tid og om det foreligger forhold som nevnt i § 232.

Medvirkning straffes på samme måte.

§ 282. Mishandling i nære relasjoner

Med fengsel inntil 6 år straffes den som ved trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandler

a) sin nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer,
b) sin eller nåværende eller tidligere ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje,
c) sin slektning i rett oppstigende linje,
d) noen i sin husstand, eller
e) noen i sin omsorg

Kilde: Lovdata

Artikkeltags