Sorken-samling hjem til Engerdal

SORKEN-KUNST: Hans Sorkens kunst er vidt anerkjent. Kultursjef Bjarne Granli gleder seg til å få ei større privatsamling hjem til Engerdal.
$BYLINE_ON$Foto: Gerd Øverstad Galten$BYLINE_OFF$

SORKEN-KUNST: Hans Sorkens kunst er vidt anerkjent. Kultursjef Bjarne Granli gleder seg til å få ei større privatsamling hjem til Engerdal. $BYLINE_ON$Foto: Gerd Øverstad Galten$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Går det som kultursjef Bjarne Granli ønsker, kommer en verdifull samling av Hans Sorkens kunst hjem til Engerdal i 2008, da det er 100 år siden Sorken ble født.

DEL

En privat utenbygds samler har tilbudt kommunen sin private samling for 130.000 kroner.
– Det mener vi er en rimelig pris for å få en kulturskatt hjem, sier kultursjef Bjarne Granli, som har jobbet over lengre tid med å få samlingen hjem, og også med opplegget av 100-årsmarkeringen for Sorkens fødsel.

Flere grupper

Hans Sorken var født i 1908 og døde i 1990. Han var skulptør og brukte treet som materiale. Sorkens kunst er svært anerkjent, og arbeidene er spredt rundt i Europa.
– Jeg tror nesten Hans Sorken var mer kjent og anerkjent av fagfolk og kunstnere enn vi skjønte her i hjemkommunen hans, og at han var mer kjent utenfor Engerdals grenser enn innenfor, sier Bjarne Granli.

– Jeg hadde en gang med meg en skulptør inn i Engerdal kirke, der Sorken har laget lysekrona, og skulptøren ga uttrykk for at det var kunst av høy klasse.

I budsjettet

Innkjøpet av Sorken-samlinga er ført opp i rådmannens forslag til 2008-budsjett. Den består av flere både grupper og enkeltfigurer.
– Jeg håper politikerne går inn for kjøpet, slik at vi får sikret denne samlingen for kommunen. Vi har noen arbeider av Sorken, men ikke mange nok, sier Bjarne Granli.

Sammen med Sorkens arvinger er Granli også i gang med å planlegge hvordan 100-årsmarkeringen av Sorkens fødsel skal bli.
– Vi tenker oss utstilling på Blokkodden først, og at utstillingen etterpå får fast plass i biblioteket, som skal inn i Coop marked-lokalene på Drevsjø. Det er forresten naboeiendommen til Sorkens hjem og verksted, sier Granli.

Særegent talent

Hans Sorkens motivkrets dreide seg om jakt, natur, dyr og mennesker i naturen. Norsk Skogmuseum i Elverum, blant annet, har kjøpt inn arbeider av ham.
– Stilen til Sorken var for så vidt litt grovskåret, men han hadde et helt spesielt talent for å få fram kroppsholdninger og ansiktsuttrykk. Jeg tenker for eksempel på "Tjyvjegeren", som har et uttrykk så fullt av skyld, og skam, og anger at du rent føler hvordan fyren har det, sier Bjarne Granli.

Hans Sorken hadde hatt polyomelitt, og arbeidet fra rullestolen.– Han var en lun og stille kar med en fin personlighet, som lot kniven tale for seg, sier Bjarne Granli.

Artikkeltags