Stjernehimlingen må likevel tildekkes

NYHIMLING: Sigurd Jensen fra Martin M. Bakken er i ferd med å få de store bærekonstruksjonene for taket på plass.
$BYLINE_ON$Foto: Anita Høiby Gotehus$BYLINE_OFF$

NYHIMLING: Sigurd Jensen fra Martin M. Bakken er i ferd med å få de store bærekonstruksjonene for taket på plass. $BYLINE_ON$Foto: Anita Høiby Gotehus$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Den unike «Stjernehimlingen» i kirketaket i Elverum må likevel tildekkes. Nå legges det ny himling - halvmeteren over den som ble tatt ned. Årsak: Bygningstekniske hensyn og Riksantikvarens krav.

DEL

– Det beste ville naturligvis ha vært å kunnet restaurere det opprinnelige taket fra 1738, men av økonomiske og praktiske grunner er det umulig. Vi har verken råd eller tid til en så omfattende restaurering, som av eksperter er anslått til å kunne kreve to års arbeid, sier kirkeverge Jon Veflingstad.
For en måned siden skrev Østlendingen at taket kunne beholdes som det var, men nå skjules likevel himlingen som ble avdekket tidligere i vinter.

Styrker konstruksjonen

Samtidig med at himlingen fra den siste restaureringen i 1938 ble fjernet for å gi bedre akustikk til det nye orgelet, ble det nemlig oppdaget store konstruksjonsfeil ved taket. Kirken har sunket gjennom lang tid, og årsaken til dette ble avdekket: Da kirken ble bygd om i 1878 ble det ikke tatt nok hensyn til bærekonstruksjonen.
– Nå må hele taket støttes opp av et innvendig bæresystem av limtresøyler og limtrebjelker. Under denne konstruksjonen kommer det ny panelt og malt himling, cirka 50 centimeter høyere enn den vi har fjernet, forklarer Veflingstad.

Vil ikke ha stilbrudd

Det bygningstekniske hensynet ville altså uansett ha gjort det nødvendig å demontere himlingen som ble avdekket tidligere i vinter.
– Vi kunne ha montert denne under bærekonstruksjonen, men en slik løsning ville ha vært meningsløs dersom vi ikke samtidig hadde foretatt en fullstendig restaurering av stjernehimmelen, mener Veflingstad.
Riksantikvaren satte uansett foten ned for å beholde taket slik det ble avdekket, med en sammenblanding av originaltaket fra 1738 og innrammingen fra 1878.

Bygger det inn

– Vi har derimot ikke noe problem med å godkjenne løsningen der himlingen bygges inn, sier førstekonsulent Bård Langvandslien hos Riksantikvaren.
Han mener den beste løsningen ville ha vært å restaurere originaltaket, men aksepterer at dette ikke er mulig.
Langvandslien påpeker også at de innvendige proporsjonene i kirken blir bedre med den nye himlingen.
I hvilken grad løsningen vil tilfredsstille akustiske krav, er ikke kjent. Organist Trond Våge var ikke tilgjengelig i går.

Artikkeltags