Sto rett under helikopteret

Foto: Ingrid Nylund

Foto: Ingrid Nylund

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Området der den 13-år gamle Oslo-jenta kom til rette, var gjennomsøkt av både snøscootere og redningshelikopter. – Det er ikke uvanlig at slike blindsoner kan oppstå under søk, sier politiet.

DEL

13-åringen som ble meldt savnet i Eltdalen tirsdag, sto på et tidspunkt rett under Sea King-helikopteret som var ute på leting. Det er faren til jenta som forteller dette til Østlendingen.

– Hun sto rett under helikopteret og veivet med skistavene alt hun maktet, forteller faren. Jenta ble naturligvis svært lei seg da folkene i helikopteret ikke oppdaget henne, men fløy videre, sier han.

Ikke uvanlig

Operasjonsleder ved Hedmark Politidistrikt, Egil Solberg, sier på generelt grunnlag at det kan skje.

– Akkurat som når vi går manngard, eller bruker hunder så kan det oppstå feil, eller blindsoner. Helikopteret er et hjelpemiddel, som kan "blingse" som alt annet, sier han.

Dette bekreftes av politiførstebetjent Lasse Iversen, som er pilot i politiets helikoptertjeneste. Han deltok ikke personlig i søket tirsdag kveld, men uttaler seg på generelt grunnlag når han beskriver en situasjon oppe i helikopteret, i stummende mørke.

– Det er nok litt mer komplisert enn folk flest tror. Selv om folk på bakken oppfatter at vi er rett over dem, kan det godt være at vi har fokus et annet sted, sier han.

Dette er i følge Iversen noe som har skjedd før, og som antakelig vil komme til å skje igjen. Samtidig er han fornøyd med effekten av varmesøkende kamera.

– Vi har reddet mange mennesker med dette, og det har gitt oss god hjelp når det er mørkt, sier piloten.

Hørte scooterne

Jenta hadde da gått i timevis, etter at hun skilte lag med faren og søsteren ved 14-tida for å gå tilbake til familiens hytte. Helikopteret fra forsvaret på Rena ble satt inn i søket ved -tida. Det var da allerede mørkt og helikopteret brukte kraftige lyskastere i søket.

I natt opplyste politiet hadde 13-åringen hadde tatt feil av skisporene og hadde havnet i et område kalt Lågfjellet. Hun skal ha hørt, men ikke sett lysene fra snøscooterne til letemannskapene.

Mange skispor

Eltdalen er et område med mange hytter og et populært utfartssted for skiturer. Tirsdag var føreforholdene slik at skispor krysset hverandre over store områder. Politiet regner med at dette har vært grunnen til at jenta har kommet på avveie.
Faren forteller at datteren har snudd og tatt ny retning flere ganger i løpet av de ti timene som gikk før hun endelig kom fram til ei hytte.

Skipatruljen

Et redningssenter ble opprettet i ei brakke inntil vegen inn i hytteområdet. To politibetjenter fra Trysil lensmannskontor var på plass ved 17-tida. Ved 18.30-tida fikk Trysilfjellets ledelse forespørsel om å delta med snøscootere og mannskaper. Leder i Trysilfjellets skipatrulje, Dag Nordli, er lokalkjent i område og har stor erfaring fra leteaskjoner. Han var den som la opp strategien i letearbeidet. 15 snøscootere deltok i letingen i nærområdet der jenta ble meldt sist sett. To hundeførere på ski og truger søkte langs Eltåa.

Mange meldte seg

Nyheten om den savnede 13-åringen skaket opp folk i Trysil og Eltdalen ettersom den ble kjent. Ettersom nyheten spredte seg, var det mange som meldte seg frivillig til leteaksjonen utover tirsdagskvelden. Flere av familiens hyttenaboer skal ha tatt ut på ski på egen hånd for å delta i letinga.

Optimistisk

Det var til å begynne med en optimistisk om enn alvorlig stemning rundt rådslagingsbordet i den lille brakka langt inne i området som blir kalt Trysil-Knuts fjellverden. Det ble etter hvert mer overskyet, men månelyset trengte så vidt igjennom skylaget og gjorde at det ikke var bekkmørkt. Men ut over kvelden ble været dårligere. Letemannskapene meldte om mye råtten snø. Etter hvert som kveld ble til natt uten livstegn fra jenta, ble stemningen noe mer alvorlig og samtalene lavere.

Det var derfor en stor lettelse for alle da meldinga kom om at 13-åringen var kommet på ski over Fiskebekksjøen og inn til ei hytte der det var folk som tok seg av henne.

Meldinga fra foreldrene til politiet gikk ut på at datteren var i upåklagelig form og ikke trengte legehjelp.

Artikkeltags