Trener halvnaken mot Kilimanjaro-rekord

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SE VIDEO OVER! Han løper halvnaken rundt i skogen og ligger i isvann i over fire minutter. I februar er Karel Veldkamp (56) fra Melåsberget i Elverum klar for å nå Afrikas høyeste topp, Kilimanjaro på 36 timer.

DEL

Går alt etter planen setter vi ny verdensrekord. Ingen har gått opp Kilimanjaro på 5895 meter på så kort tid, forklarer den opprinnelige nederlenderen.

Til topps kun i shorts

Smilende legger Karel til:

– Vi skal til topps bare iført shorts, fjellstøvler og ryggsekk!

Vi er på besøk hjemme hos ekteparet Karel og Marian Veldkamp i Flotsvegen i Melåsberget.

Planen er klar: vi skal være med på dagens treningstur inn til Morttjernet, ett av badetjernene i Melåsberget, en løpetur på to kilometer. Marian har kjørt i forvegen med øks for å slå hull i isen slik at ektemannen skal få herdet kroppen i isvannet.

– Jeg har alltid vært en fryspinne som har trivdes best ved peisen om vinteren. Men nå har jeg det best når jeg kan løpe ute i bare shortsen og dukke kroppen ned i isvann. Jeg har full kontroll. Jeg fryser ikke, forklarer Karel og fører an i jevnt drag innover skogsbilvegene i Melåsberget.

– Det gjelder å få kontroll over ditt autonome nervesystem. Det kan du få til gjennom kombinasjon av riktig pusteteknikk og kulde. Hensikten er å få mest mulig surstoff inn i kroppen og C02-slaggstoffer ut av kroppen.

Høres sprøtt ut

Karel Veldkamp stopper opp, puster dypt inn og tungt ut og forklarer intenst mens han jogger på stedet hvil med rimet skog rundt seg.

– Det høres sprøtt ut for de aller fleste – og jeg var også veldig skeptisk helt til jeg så et tv-program om The Iceman, nederlenderen Wim Hof, som er kjent over hele verden for å ha satt en rekke kulderekorder. I utgangspunktet ble han sett på som en sirkusartist, men nå er det stadig flere professorer og vitenskapsfolk i Europa og i USA som forsker på hans puste- og kuldemetoder, sier Karel.

I vinter hadde Wim Hof med seg en større gruppe mennesker opp toppen til Kilimanjaro.

Gruppen besto fortrinnsvis av friske personer, men også revmatikere og kreftrammede deltok. På 48 timer gikk gruppen opp til Kilimanjaro. Vanligvis tar en tur minst fem dager for å klare den tøff akklimatiseringen. – Resultatene gjorde meg nysgjerrig, sier Karel. Til daglig er han fysioterapeut i Elverum. Han er også videreutdannet innen helsevitenskap.

– Jeg er opptatt av vitenskapelige resultater. Det er søken etter ny kunnskap som trigger meg, sier han.

Nysgjerrig på rekorder

Nysgjerrigheten rundt ismannen Wim Hof fikk Karel til å søke seg inn på landsmannens kurs i Nederland.

– Wim Hof har satt 23 ulike verdensrekorder; de fleste i forhold til kulde. Han har stått i nesten to timer i et glass med is, løpt maraton barføtt i kulda i Nord-Finland, vært på en del av de høyeste fjelltoppene i verden i bare shorts. Stadig flere forskere har åpnet øynene for hans metoder. Nå forskes det på kombinasjonen av nye pusteteknikker og kulde, forklarer Karel.

I mai i år ble Karel tatt opp blant deltakerne på Wim Hofs nye kurs i Nederland. Han har vært på flere lengre helgesamlinger, og skal på nyåret på et tidagers instruktørkurs på Wim Hofs senter i Polen.

Verdensforsøket på å nå Kilimanjaro på 36 timer er en del av utdanningen. Turen starter i midten av januar neste år.

– Jeg føler meg trygg på at det går bra. Vi har trent på å hjelpe hverandre. Vi begynner å bli utlært i den nye pusteteknikken og vi er blitt vant til å kontrollere oksygenverdiene når temperaturen synker.
 

– Men det kan være opp til minus 20 grader på Kilimanjaro – i slik kulde og høyde fryser folk i hjel på kort tid om de ikke er godt nok kledd?

Ishullet er klart

– Wim Hof har gjennom sin metode vist at du kan bevare varmen og energien på en helt annen måte gjennom riktig pusteteknikk. Du får bedre kontroll over pust og blodkar når du puster riktig og utsetter deg for kulde, sier Karel Veldkamp.

Vi nærmer oss Morttjernet. Kona Marian har for lengst klargjort det store ishullet. Karel føler seg varm i bar overkropp. Han tar av seg shortsen mens han hyperventilerer og forbereder kroppen på isvannet. I nesten tre minutter har han hodet over vann før han går under med hele kroppen.

Etter vel et minutt kommer han opp, smiler mens kona gir han håndkle.

– Om jeg fryser? Ikke nå lenger. Jeg har trent meg opp og har kontroll på min innerfire, min indre flamme. Sist helg var jeg ute i bare shorts i fem timer i ett strekk. Jeg frøs bare på hendene, forklarer Karel.

– Men hvorfor skal folk løpe halvnakne rundt i skogen når det er minusgrader? Har dette i det hele tatt noen overføringsverdi til helsevesenet?

– Det er intet mål å bevege seg ute i bare shorts om vinteren. Men god pusteteknikk og en avsluttende kalddusj kan vekke opp din indre flamme, gi deg mer kontroll og mer overskudd. Det betyr ikke at pasienter skal slutte å bruke medisiner. Men Wim Hofs metoder kan være et viktig supplement for mange. Det er helt ufarlig å puste dypt og tungt i noen minutter og avslutte dusjen med å slå over på kaldt. Alle skal selvfølgelig ikke til Kilimanjaro, smiler han.

Så legger Karel til: – Flere tunge vitenskapelige tidsskrifter har slått fast at 2014 har vært et gjennombrudd for Wim Hofs teorier. Det er mulig for mennesker å få kontroll over eget immunsystem gjennom pusteteknikk og kulde. Nå forskes det videre for å se hvordan resultatene kan brukes i forhold til blant annet revmatikere, MS-pasienter og allergikere.

Bor i skogen

Familienavnet er nederlandsk og lyder kjent. Jo da, han er tremenning til Bart Veldkamp, nederlandsk VM-vinner på skøyter på 90-tallet.

Selv kom Karel til Norge under finanskrisen på 80-tallet. Med unntak av noen år i hjemlandet og et lengre opphold i Botswana har han og kona gjort elverumsinger av seg – selv om datteren har giftet seg med en nederlender og flyttet tilbake. I mange år har de bodd i en større, ombygd hytte i Melåsberget med eget anneks for gjester. Kona Marian er fotterapeut og miljøarbeider og har et eget atelier.

– Vi bor i skogen og har dyrelivet tett inn på oss. I Nederland bor folk tett inn på hverandre. Her har vi rom rundt oss, og gode, rause naboer. Vi savner litt av den nederlandske direktheten, men med Karel som ektemann blir livet aldri kjedelig. Han er full av nye ideer og pågangsmot. Jeg er trygg på at han kommer helskinnet hjem fra Kilimanjaro, smiler Marian Veldkamp.

Artikkeltags