Fylkesmannen: – Uaktuelt med felling

FORTVILET OVER SITUASJONEN: Kjell Arvid Sundby er fortvilet. Den siste uka har han hatt flere ulveangrep på storfebeholdningen oppe på Bakksetra i Flendalen i Trysil. Han sier han kommer til å søke fellingstillatelse. – Det er vel liten vits i det, men om ulveangrepene fortsetter blir jeg nødt til å legge ned, sier han. Fylkesmannen i Hedmark er klar på at det ikke vil bli gitt noen fellingstillatelse innenfor ulvesona.

FORTVILET OVER SITUASJONEN: Kjell Arvid Sundby er fortvilet. Den siste uka har han hatt flere ulveangrep på storfebeholdningen oppe på Bakksetra i Flendalen i Trysil. Han sier han kommer til å søke fellingstillatelse. – Det er vel liten vits i det, men om ulveangrepene fortsetter blir jeg nødt til å legge ned, sier han. Fylkesmannen i Hedmark er klar på at det ikke vil bli gitt noen fellingstillatelse innenfor ulvesona. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Det vil være uaktuelt å gi fellingstillatelse innenfor ulvesona, sier fylkesmannen i Hedmark.

DEL

Fylkesmannen i Hedmark er klar på at det ikke vil bli gitt noen fellingstillatelse på ulven som i løpet av den siste uka har tatt storfe i Flendalen i Trysil.

– Det vil være uaktuelt så lenge bestanden er som den er i dag. Innenfor ulvesona må husdyrbruk tilpasses rovdyr og ikke omvendt, sier rådgiver hos Fylkesmannen i Hedmark, Øyvind Gotehus.

– Det foreligger heller ingen formell fellingssøknad enda, legger han til.

– Bonden har i dag på eget initiativ flyttet dyrene over på innmarksbeite. Vi har vært i kontakt med han i dag, og informert han om at han vil få kompensasjon for utgifter til fór for de 25 dagene som er igjen av beitesesongen, sier Gotehus.

Sundby sjøl sier han har mottatt et tilbud om en kompensasjon, som har tviler på at vil være nok til å dekke utgiftene.

– Jeg har snakket med rådgiveren min i Nortura som skal se på saken. Men jeg har ikke godtatt noe tilbud ennå, sier han.

Frykter fortsatt for dyra

Storfebonden Kjell Arvid Sundby i Flendalen i Trysil har i løpet av den siste uka hatt to angrep, og mistet to kalver til ulv.

Og ei ku er borte, om den er tatt av ulv er uvisst.

Natt til søndag ble en kalv angrepet og skadet og ei kvige skal ifølge Sunby blitt bitt i frambeinet.

Han mener det også har vært ulv i nærheten natt til mandag.

– Dyra var veldig urolige i natt også. Dette betyr at ulven enten er i innmarksbeite eller utenfor gjerde. Vi føler også utrygge om kvelden og natta når vi ser etter dyrene. Det er en trasig og ubehagelig situasjon, sier Kjell Arvid Sundby.

Frykter slutten

Han frykter at dette kan bety slutten på storfedriften på Bakksetra i Flendalen.

– Om dette fortsetter må vi enten legge ned og selge, eller starte en annen type produksjon på gården, sier han.

Rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Arve Skjærbæk har vært opp i Flendalen.

Der har han tatt prøver av ulvemøkka han har funnet og sendt den videre til Norsk Institutt for naturforskning i Trondheim.

– Etterhvert vil det kanskje gi oss svar hvor denne ulven kommer fra, og om det er flere enn ett dyr, sier Skjærbæk.

Artikkeltags