Petter Wabakken informerte om forskning på ulv i grenseområdene

RADIOMERKING: I januar vil det bli tatt stilling til om Høgskolen i Hedmark får lov til å lande med helikopter for å radiomerke ulv i Trysil. Ordfører Ole Martin Norderhaug og flere interesseorganisasjoner ønsker denne forskningen velkommen.

RADIOMERKING: I januar vil det bli tatt stilling til om Høgskolen i Hedmark får lov til å lande med helikopter for å radiomerke ulv i Trysil. Ordfører Ole Martin Norderhaug og flere interesseorganisasjoner ønsker denne forskningen velkommen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Skandulv ønsker å prioritere radiomerking av ulv i Trysil kommune, primært i forhold til Slettåsflokken. Onsdag var det informasjonsmøte i Trysil for kommune og berørte parter.

DEL

Det skandinaviske ulveforskningsprogrammet Skandulv har de siste 12 årene i svensk-norsk fellesskap radiomerket og forsket på ulv på begge sider av riksgrensen.

Men ulv har aldri vært radiomerket i Trysil.

Av den grunn er kunnskapen om ulv i kommunen mangelfull, heter det i invitasjonen som Høgskolen i Hedmark sendte til Trysil kommune.

Med på møtet var representanter for elgforvaltning, bønder og lokalforeninger.

Verdifull informasjon

– Å radiomerke ulven i Trysil vil gi kunnskap om antall ulveflokker og utbredelse av revir, nærhet til folk og bosetting, dokumentasjon om nye valpekull. I tillegg kommer nettbasert informasjon om hvor radiomerket ulv befinner seg under jakta, til informasjon for jegere med løshund for eksempel, hevdes fra Høgskolen.

Leder i Trysil Bondelag Elisabeth Onsager var til stede på møtet, og sier det var et opplysende møte.

– Vi fikk mye god faktaopplysninger fra en av de fremste forskerne på ulv i verden.
Trysil Bondelag håper grunneierne stiller sitt areal til disposisjon slik at man kan få lande med helikopter og radiomerke ulvene i Slettåsflokken. Da vil vi få kartlagt ulvens atferd, nærhet til hus og folk, og slik dokumentasjon er også noe myndighetene etterspør.
Thorbjørn Lysfoss i Trysil Fellesforening for jakt og fiske er også fornøyd med møtet.

– Inntrykket mitt er at det var en positiv holdning til å radiomerke Slettås-paret.

Dempe konflikter

– At lokale folk kan være med på dokumentasjonen vil dempe konfliktene i ulvesaken.
Det er ikke til å legge skjul på at det har vært mistenkeliggjøring på begge sider, men nå er det på tide å samarbeide for å dokumentere på best måte.

Det er den eneste måten vi kan få påvirket sentrale myndigheter på, sier Lysfoss som ønsker å samarbeide med forskerne om å komme nærmere en løsning på ulvesituasjonen.

– Problemene med ulv vil vi ha uansett, i og med vår nærhet til svenskegrensen tror Lysfoss.

Men ved å kartlegge ulvene og deres bevegelser vil vi kunne forebygge en del tap.

Artikkeltags