I august fikk Jan Erling Aker fra Søre Osen i Trysil vedtaket han har kjempet for i 14 år, etter å ha fått medhold hos Navs klageinstans i Oslo. For Aker er det nesten vanskelig å fatte.
– Jeg har ikke turt å bruke av pengene, fordi jeg ikke har klart å stole på vedtaket. Det er først nå det begynner å gå opp for meg, sier han.
14 års mareritt
30. september 1998 falt Jan Erling Aker og skadet skulderen på jobb for rørleggerbedriften Sigmund Stenbrenden, som han da hadde vært ansatt hos i underkant av ett år.
Da hadde norskfødte Aker over 30 år bak seg som arbeider i Sverige. Det, i tillegg til at Aker på den tiden var 50 prosent sykmeldt, ble starten på et 14 år langt mareritt.
Skadedatoen som Nav la til grunn for avslag var 20. oktober 1998, en tid da Aker var 100 prosent sykmeldt og ikke yrkesskadedekket.
– Imidlertid var Aker hos lege samme dag som han skadet seg, og fikk sykmelding, altså 30. september 1998. Dette er en sykmelding som Nav har hatt i sine systemer hele tiden, og det er utrolig at man må hele veien til lagmannsretten for å få Nav til å legge den fram, sier Akers advokat Øyvind Miller.
Skademeldingen fra Akers arbeidsgiver ble sendt til Nav i 1999. Først tre år senere var saken ferdigbehandlet hos Nav. Det endte med avslag.
Til tross for flere runder i systemet, at flere leger og spesialister innstiller på uføretrygd og at skaden er arbeidsrelatert, blir vedtaket fra Nav opprettholdt.
– Ekstremt
Østlendingen har flere ganger skrevet om saken.
Sist vi møtte Aker var i 2011.
Da hadde Foreningen Fattignorge fått nyss om saken og ønsket å hjelpe. Leder i foreningen, Georg Rønning, har sjøl en 16 år lang kamp bak seg i Nav-systemet.
– I en slik situasjon mister du alt gradvis. Det eneste du sparer er gjeld, sier leder i Fattignorge, Georg Rønning.
For Jan Erling, som har kone og tre barn, har det vært 14 svært tøffe år.
– Jeg har måttet selge det meste av eiendeler, og låne penger av venner og familie for å overleve, forteller han.
Med hjelp av Fattignorge, deres advokat Øyvind Miller og vennen og støttespilleren, Arild Johannesen, går nå kampen mot slutten.
– Jeg ba om å få saken gjenopptatt høsten 2011, forteller Øyvind Miller.
Advokaten har spesialisert seg på Nav-saker, og har et tett samarbeid med Foreningen Fattignorge.
– Jeg finner nesten ikke ord for denne saken. Det er skammelig. Jan Erling er blitt utsatt for fattigdom gjennom 14 år, mens han opprinnelig skulle hatt uføretrygd siden 1999. Å måtte kjempe i 14 år for noe man har krav på er ekstremt, sier Miller.
Advokaten mener imidlertid at også vedtaket som nå er fattet er feil, og at Aker har krav på 80 prosent uføretrygd. I oktober påklaget Miller det nye vedtaket til Nav klageinstans.
LES OGSÅ:
- Falt mellom to stoler etter yrkesskade
- Etterlyser dokumentasjon
- Nav vil ikke kommentere
- – Nødhjelp gis ved behov
- Støtten fra Nav forsinket
- Ufør rørlegger nektes uføretrygd
– Vi fikk nye opplysninger i fjor
Nav innrømmer at saksbehandlingstiden i noen av vedtakene som er fattet i Jan Erling Akers sak har vært for lang.
Nav mener det er to faktorer som har påvirket Jan Erling Akers sak:
Det ene er at det ble oppgitt feil skadedato tilbake i 1998, og det andre er Akers tid som arbeider i Sverige.
Etaten beklager imidlertid at behandlingstiden i noen av vedtakene som er fattet i løpet av 14-årsperioden har vært lang.
– Hvorfor gjøres vedtaket i Jan Erling Akers sak om etter 14 år?
– Det er ikke riktig at det ikke er gjort vedtak i Akers sak før etter 14 år. Det er i løpet av denne perioden fattet flere vedtak. Det første vedtaket ble fattet av Trysil trygdekontor i november 2002, sier avdelingsdirektør i Nav Forvaltning Oppland, Valentina Jørgensen.
– Det er likevel riktig at saksbehandlingstiden var for lang i noen av sakene, og det er selvsagt svært beklagelig, sier Jørgensen.
– For kort tid i Norge
– Det er ingen tvil om at Aker fylte de medisinske vilkårene for å få uførepensjon, men han hadde ikke bodd lenge nok i Norge til å få innvilget det. Aker hadde bodd i Norge i sju måneder da han ble syk, mens hovedregelen er at man må ha bodd her i ett år dersom har bodd i et annet EU/EØS-land før man kom til Norge. Aker hadde bodd 32 år i Sverige før han flyttet til Norge, sier Valentina Jørgensen.
Nye opplysninger
Fra Nav blir det opplyst at de må forholde seg til den dokumentasjonen de har, og at Aker har operert med feil dato fram til saken ble behandlet i lagmannsretten.
– Det var først i fjor da Aker la fram nye opplysninger om ulykkestidspunktet i forbindelse med at saken ble behandlet i lagmannsretten, at saken fikk en ny vending. Ulykkestidspunktet ble satt til en annen dato enn den Aker tidligere hadde opplyst til Nav, og retten mente at han hadde en yrkesskade, sier hun.
Nav innvilget deretter uførepensjon fordi det for yrkesskadde ikke er krav om at man må ha bodd i Norge i minimum ett eller tre år før man blir skadet for å få denne pensjonen.