Gå til sidens hovedinnhold

I 1985 ble de lovet fast dekke av kommunen, nå tar flyklubben saken i egne hender

Artikkelen er over 8 år gammel

Til tross for kommunale lovnader om fast dekke på Sæteråsen flyplass i en årrekke har det ikke latt seg gjøre. Nå har flyklubben sjøl gått til aksjon og til St.Hans blir det asfalt på flystripa på Sæteråsen.

Allerede i 1985, lovet daværende rådmann i Trysil, Martin Gran, fast dekke på flystripa på Sæteråsen.

På en privatvideo laget i forbindelse med et flystevne svarer Gran følgende på spørsmål om når flyverne kan forvente å lande på asfalt: «Ja, det blir når staten har overtatt driften. Og jeg lover på tro og ære, på Trysil kommunes tro og ære at innen 18 september 1990, altså fem år fra i dag så vil staten drive denne plassen her».

Assisterende rådmann i Trysil kommune anno 2012, Bjørn Myhre blir en smule lattermild når han får vite om videoen:

– Jeg kjente ikke til dette. Men når det gjelder asfalteringen der oppe så vet jeg ikke hva som har skjedd eller ikke skjedd. Det ligger under teknisk drift, sier han.

Lovnadene som ble gitt kan du se og høre i videovinduet øverst i saken.

Stor giverglede

Det har nå gått 27 år, og saken om fast dekke på Sæteråsen har rullet og gått.

Nå har flyklubben tatt saken i egne hender. Og fra lokalt næringsliv, skøytelaget Team CBA med blant andre Håvard Bøkko og Peter Müller, og sin egen lomme har Trysil flyklubb og den engasjerte flyklubbmedlemmet og SAS-kapteinen Per Gunnar Stensvaag i løpet av de siste ukene samlet inn over 500.000 kroner.

– Pengene fra Team CBA, kom etter en forespørsel fra meg. De er ofte her i Trysil, og bruker hytta mi på Grøndalen, sier Stensvaag.

– Totalkostnaden for hele stripa, med åtte meters bredde er beregnet til 1,1 millioner kroner. Det er småfly som tar av herfra og med det vi har fått inn så langt, så kan vi ha en fullt brukbar flyplass allerede i sommer, sier Stensvaag. Han sier at givergleden har vært veldig stor.

– 100.000 fra kommunen

Oppe på Sæteråsen møter vi de to flyverne Stensvaag og Martin Østvang sammen med to av giverne, Svein Nordal fra Trysil Bil og Leif Einar Bae Mysen som driver Grøndalen Søndre Gård.

– Jeg ser at det er en verdi i dette, og det vil sikkert trekke folk, sier Nordal.

Bae Mysen sier han støtter prosjektet på bagrunn av ren og skjær flyinteresse.

– Vi har også blitt forespeilet en sum på 100.000 kroner i støtte fra kommunen, sier Stensvaag.

– Og, legger han til, Jeg lover at hver eneste krone som kommer inn her går rett til saken. Her blir det resultat fra første stund. Ikke et øre vil gå bort i administrasjon eller slike ting. Så til sommeren kan vi endelig begynne å ta imot flyvere som ønsker å lande i Trysil, sier han.

Kommentarer til denne saken