VM-heltene fra Hedmark, Gjermund Eggen fra Hylleråsen og Ole Ellefsæter fra Nybygda er samstemte etter hytteturen ved Hyllsjøen i Engerdal:

– En opplevelse og et minne for livet. Vi er stolt over å ha en så jordnær folke- og idrettskonge!

Tilfeldighet

Det hele startet ved en tilfeldighet: skikongen fra -66, Gjermund Eggen ble sittende ved samme bord som Kong Harald under kongemiddagen ved NM på ski i vinter.

Det ble mimring rundt glade VM-dager i Oslo i 1966 der Gjermund ble allemannseie og folkehelt med tre gullmedaljer og Kongen var aktiv med i VM-komiteen.

– Jeg fortalte om samholdet og kameratskapet i stafettlaget og om de årlige gutteturene i Engerdal. Det hadde vært artig om Kongen også ville være med, smilte Gjermund.

Ja fra Slottet

Noen uker senere kom meldingen fra Slottet: Kongen var klar for guttetur med VM-laget, men det måtte skje i det stille.

– Jeg hadde aldri trodd at Kongen hadde tid til å bli med, men vi har hatt det kjempetrivelig. Vi har lagt garn, dratt opp mye ørret, sløyd og stekt fisk, spist og kost oss ut i sene kveldstimer. Akkurat slik det skal være når gutter er på tur, forklarer Gjermund.

Jobbet på kjøkkenet

Kongen ga beskjed om at han ville behandles på like fot med stafettlaget.

Han tok sin tørn i kjøkkentjenesten, rodde mens Gjermund hentet inn fylte ørretgarn, og han lærte de andre å steke fisk med avispapir utenpå.

– En god roer og en veldig trivelig og nøktern turkamerat. Han spurte om han skulle betale bomavgift på veg til Hyllsjøen. Jeg ba han kjøre igjennom, smiler Gjermund.

– Det ble en helg med lave skuldre, idrettsmimring, synspunkter om utviklingen og kommersialiseringen av idretten, OL-søknaden i Tromsø og Oslo, samfunnsspørsmål, gode historier og masse latter.

Birken-sending

Gjermund opplyser at Kongen hadde synspunkter om det meste.

Han er svært godt orientert om idrett, ikke minst med bakgrunn som en høyt meritert seiler, men også som en som følger med og som er minst like opptatt av idrett som oss andre.

Lørdag ville han gjerne ha med seg Birken-sendingen på NRK.

– Hva mener Kongen om OL til Oslo?

– Hva som blir sagt på guttetur, forblir mellom gutta, smiler Gjermund.

Kong Harald er stort sett jevnaldrende med VM-laget fra -66 (Odd Martinsen, Harald Grønningen, Ole Ellefsæter og Gjermund Eggen), og har felles erfaringer på mange områder.

– Vi har ulike liv, men har møttes ved ulike idrettsarrangementer. Det er alltid inspirerende å prate med Kongen. Han fører videre de gode idrettstradisjonene i kongehuset.

Kong Harald ankom Egga fredag ettermiddag med to sikkerhetsvakter. Etter et måltid med elghakk hos Gjermund og Anne Eggen gikk ferden til Hyllsjøen.

Turen ble avsluttet søndag med selvfisket ørret og rømmegrøt. Kongen fikk godt med ørret hjem og ga uttrykk for at han gjerne kommer tilbake.

– Vi er klar for nye gutteopplevelser, sier Gjermund.