Gå til sidens hovedinnhold

«Nye» Trysil flyplass er åpnet

Artikkelen er over 8 år gammel

Per Gunnar Stensvaag samlet sammen over én million kroner på fem måneder for å redde sin kjære flystripe i Trysil. Lørdag ble den «nye» flyplassen åpnet med fest.

– Skal en først gjøre noe, må en være utålmodig. Man må bli ferdig på et blunk, sier Stensvaag.

Han har stått i bresjen for asfaltering og utbedring av flystripa, samlet inn det store beløpet siden mars, vært med å legge nesten to kilometer vegskulder for hånd og organisert arbeidet.

Alt dette innimellom flygeturer i jobben som SAS-kaptein – bortsett fra i sommer, da han har brukt all ferie på arbeidet.

– Nå kan jeg begynne å leve normalt igjen. Men dét er jo fordelen med å gjøre jobben på kort tid – man blir fort ferdig, sier Stensvaag.

Les også: Asfalt på flystripa

252 bidragsytere

– I stripa er det lagt ned 900 tonn grus i bærelaget, sier Stensvaag. Det tilsvarer et ti centimeter tykt lag i 8,5 meters bredde gjennomgående over den 800 meter lange flystripa og takseområdet. Grusen sto Høgåsen for, og mye av det fikk flyklubben til sterkt reduserte priser.

I det hele tatt har det ikke skortet på giverglede.

Stensvaag har et stort nettverk, som blant annet inkluderer vennene Peter Mueller og Håvard og Hege Bøkko.

Disse har bidratt med penger til flystripa. I likhet med blant annet Sparebanken Hedmark, Trysil kommune og flere i både norsk og internasjonalt skøytemiljø.

Til sammen har 252 forskjellige gitt sine bidrag til flyplassen.

– Både rullebanen og takseområdet kan brukes til rulleski- og skøytetrening, sier Stensvaag. Han er selv en habil skøyteløper, noe publikum fikk se lørdag.

Stensvaag er sikker på at banen kommer til å trekke flere overnattingsgjester til Trysil, i form av både skøyteløpere og flygere.

Verdig åpningsseremoni

Det var rundt 500 oppmøtte som fikk med seg den varierte og flotte åpningsseremonien.

Martin Østvang fungerte som lettbeint, men kunnskapsrikt lim i det innholdsrike programmet, hvor en av Trysils eldste piloter, Per Bekken, holdt foredrag i flyplassens historie, banksjef i Sparebanken Hedmark (SH) Anja Holmøy Aamold talte på vegne av SH og ordfører Ole Martin Norderhaug takket Stensvaag for å ha besørget Trysil med «Norges fineste småflyplass».

Luftrommet over plassen ble fylt av både småfly, som publikum kunne betale seg en tur opp i, helikopter – og Akro-flygeren Ivar Dyrdal fra Nedre Romerike.

Han gjorde halsbrekkende triks og stunts høyt over horisonten for et måpende publikum.

– Jeg synes han er gæren, men tøff! utbrøt Casper Haugen (3) etter at Dyrdal gjorde en såkalt «hammerhead» – et langt stup rett ned mot bakken.

Forsvaret raste også over horisonten med et brøl, med sine jagerfly av typen F16.

– Var farlig

På den nå meget solide flystripa kan det lande store fly, med opp til 20 seter.

– Den forrige var helt ubrukelig hvis det kom en regnskvett, og etter vårløsningen kunne det gå helt ut i juni før vi kunne bruke flyplassen, sier Stensvaag, som videre sier at det i slutten av mai var en flyger som satte seg fast i den gjørmete rullebanen.

– Vi måtte få hit gravemaskin for å få ham løs. Det var rett og slett farlig å bruke den gamle flystripa, sier flyplassens redningsmann.

– Nå var rett og slett være eller ikke være for flyplassen, legger han til.

Les også: Asfalt på flystripa

Fikk flytur i 75-årsgave

Det gikk i ett med flyturer for 75-årsjubilant Guri Sanaker, som fikk flytur itoseters småfly i gave av Per Gunnar Stensvaag da hun ankom Trysil fra Tromsø.

– Jeg kom akkurat nordfra med fly til Gardermoen. Så jeg skulle visst opp igjen med en gang jeg hadde landet, smiler Sanaker.

Den spesielle gaven hadde den spreke 75-åringens døtre klekket ut i fellesskap med Stensvaag.

– Det er mest for opplevelsen, og mamma er veldig glad i fly, sa datteren Gudrun sanaker Lohne.

Og det var ingen skepsis å spore hos bursdagsbarnet, som satte seg oppi flyet uten å nøle - etter at hun hadde fått spesieldesignet billett og spypose av piloten.

– Jeg håper han kjører pent, og vil ikke ha noen looper eller stup, smiler Sanaker og la til: 

– Jeg har fått en del rare bursdagsgaver opp igjennom, men dette er toppen! 

Den tidligere alpinisten viste tydelig iver etter å komme opp i luften, men var glad hun slapp fallskjerm.

Stensvaag var på sin side klar på at han mener Trysil skylder Sanaker mye.

– Hadde det ikke vært for henne, hadde det nok ikke vært noe turisme i Trysil, sa han og la til: 

– Hun er rett og slett alpinsportens mor i Trysil.

Les også: Asfalt på flystripa

Kommentarer til denne saken