Gå til sidens hovedinnhold

Elsker naturen og starter friluftsskole

Artikkelen er over 3 år gammel

Per Jørgen Høye fra Trysil har alltid elsket friluftsliv. Nå vil han vise 10-13-åringer hva naturen har å by på – og hva man kan gjøre der.

Etter at 32-åringen lenge vurderte å starte friluftsskole for barn og unge, har han nå gjort alvor av planene.

I vinterferien, 19.–22. februar, inviterer han og lokallaget til Den Norske Turistforening (DNT) 10-13-åringer ut i skogen i Trysil.

I fire dager skal han blant annet lære deltakerne å bruke kart og kompass, lage bål og lage mat, i tillegg til at de skal skaffe vann og ved og gå på ski.

– Jeg har alltid vært glad i å oppholde meg i naturen, og vil gjerne gi andre muligheten til å bli glad i utendørsaktiviteter, sier han.

Samarbeid med DNT

Det er DNT som står som arrangør for Villmarksveka. Foreningen er involvert i tilsvarende prosjekter i flere større norske kommuner, og Høye forteller at de helt siden han henvendte seg til dem har vært positive og viktige støttespillere.

– Jeg har fått masse verdifull hjelp og støtte derfra, sier han.

I første omgang skal Høye arrangere friluftsskolen i vinterferien, men han har allerede planer om å gjøre noe tilsvarende i sommer.

– I påska blir det neppe aktuelt, ettersom barna da som regel er sammen med sine foreldre. Men sommerferien er lang, og der seg jeg gode muligheter til å få til et opplegg over noen dager, sier han.

Hva som blir basen for Villmarksveka, er ennå ikke klart. Høye har fremdeles ikke valgt seg ut noen konkret lokasjon.

– Jeg kan si så mye som at det blir i skogen, og ikke i fjellet, men ennå har jeg ikke bestemt meg for noe sted, sier han.

– Ikke dyrt å drive ute

Av DNT han har fått utstyr, som lavvo, diplomer til deltakerne og en pengesum per deltaker. Trysil kommune støtter skolen med 5.000 kroner.

Deltakerne vil måtte betale en mindre sum for å være med. De må også ha med seg noe utstyr.

– Men ikke mye. Det skal ikke være dyrt å drive ute, sier Per Jørgen Høye.

Primært er det et dagtilbud, men det vil også være en overnatting – enten i ei koie eller i lavvoen.

Høye håper å få med seg ti deltakere.

– Men får jeg fem, skal jeg også være fornøyd, sier han.

– Hva fikk deg til å gå i gang med dette?

– Det arrangeres fotballskoler, teaterskoler og en masse andre fritidstilbud i feriene, men ingen friluftsskole. Det savnet jeg, og det mener jeg barna virkelig kan ha nytte av. Spesielt barn i Trysil, som har så mye flott natur rundt seg, sier 32-åringen, som i fem år har jobbet som lærer på en folkehøgskole, der friluftsaktiviteter er en viktig del av undervisningen.

Kommentarer til denne saken