Frykter at økt moms kan true Trysileventyret

Artikkelen er over 2 år gammel

Skistar-sjef Bosse Halvardsson frykter at høyere reiselivsmoms kan bremse den positive utviklingen i Trysilfjellet, og at Skistar i framtiden vil satse i Sverige, og ikke i Norge.

DEL

– Hvis den foreslåtte økningen på to prosent blir vedtatt, og denne utviklingen fortsetter, slik at vi om kort tid vil ha 15–16 prosents reiselivsmoms, vil det være gunstigere for Skistar å bruke ressurser i Sverige, der momsen kun er på åtte prosent, sier Halvardsson.

Svensken, som er daglig leder i Skistar Norge AS og destinasjonssjef i Trysil, tror at økt reiselivsmoms vil kunne få dramatiske konsekvenser, ikke bare for Skistar, men for hele samfunnet i Trysil.

– Det vil true den positive befolkningsutviklingen, og de mindre reiselivsbedriftene, som driver på marginer, i motsetning til Skistar, sier han.

Møtte Sp-topper

Mandag formiddag var regjeringens foreslåtte økning av reiselivsmomsen, fra ti til 12 prosent, tema, da Sp-toppene Trygve Slagsvold Vedum og Emilie Enger Mehl sammen med Trysil-ordfører Erik Sletten (Sp) møtte Halvardsson og Helge Bonden, sjefscontroller for Skistar Norge, på Velkomstsenteret i Trysil.

– Vil en momsøkning kunne føre til at Skistar flytter aktiviteten i Trysil til Sverige?

– Fjellet kan vi ikke flytte, og Skistar vil klare seg, selv om momsøkningen vedtas og den norske kronen styrkes. Men utviklingen kan bremses, og jeg tror at framtiden kan bli veldig utfordrende for mindre reiselivsbedrifter, de som driver mer marginalt enn oss, sier han.

Halvardsson frykter at en momsøkning kan reduseres Trysils effekt av flyplassen ved Sälen, Scandinavian Mountains Airport.

– I dag tar vi utgangspunkt i at 40 prosent av flypassasjerene vil komme til Trysil, og 60 prosent vil dra andre steder. Om momsen økes, vil denne brøken endres. Det vil styrke oppfatningen av at Norge er dyrt, og det er ikke bra, sier han.

– Sjokk

– Er du overrasket over at dette forslaget kommer fra en borgerlig regjering?

– Det hadde jeg aldri trodd. For meg var det er sjokk.

Ordfører Erik Sletten frykter at forslaget om momsøkning vil følges opp av forslag om nye økninger på senere tidspunkt.

– Dette er helt gale signaler å sende ut til distriktsnæringen, og til små og mellomstore bedrifter som sliter for å få endene til å møtes. For Trysils vedkommende kan en av konsekvensene bli at helårsarbeidsplasser forsvinner, og at vi igjen kan få en negativ befolkningsutvikling, sier han.

Ifølge Helge Bonden har Skistar tapt omkring 12 millioner kroner på momsøkningen, som ble iverksatt 1. januar 2016.

– Noe, omkring to millioner, har vi fått igjen på at skattesatsen ble satt ned en prosent, slik at vi netto har tapt omkring ti millioner, sier han.

Trygve Slagsvold Vedum er redd for at reiselivsmomsen etter hvert vil komme opp på nivå med matmomsen. Skjer det, frykter han for framtiden for mange av aktørene i reiselivet. Ikke bare i Trysil, men også i andre norske kommuner.

– Mange i reiselivet driver på marginer, og for dem vil en fire prosents momsøkning i løpet av kort tid være dramatisk, sier han.

Artikkeltags