Knapt Trysil-flertall for ulvemillion

VIL FINNE OPPHAV: Kommunestyret i Trysil gikk tirsdag inn for å garantere for en million kroner til en undersøkelse om ulvens genetiske og geografiske opphav.

VIL FINNE OPPHAV: Kommunestyret i Trysil gikk tirsdag inn for å garantere for en million kroner til en undersøkelse om ulvens genetiske og geografiske opphav. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Med knappest mulig margin gikk kommunestyret i Trysil tirsdag inn for å garantere for den såkalte «ulvemillionen».

DEL

Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte for å garantere for en million kroner til en undersøkelse om ulvens genetiske og geografiske opphav, mens Arbeiderpartiet og SV stemte imot.

Kommunen har allerede søkt om å få sin andel av de 20 millionene regjeringen har satt av til kommuner med ulverevir. Med 13 mot 12 stemmer gikk representantene inn for å sette av en million kommunale kroner til innsamling av nytt genetisk materiale og bildedokumentasjon fra populasjoner av opprinnelige stedegne ulvebestand.

Anbud

I vedtaket heter det at midlene i utgangspunktet skal finansieres av Trysils andel av tilskudd til kommuner med ulverevir, men likevel garanteres av Trysil kommune. Midlene hentes fra disposisjonsfond, og det skal utlyses et anbud til forskningsmiljøer med kompetanse på helgenom analyse.

Høyres Anders Nyhuus tok i sommer initiativ til en slik undersøkelse, og han er glad for at politikerne nå sørger for at det han kaller den mest kritiske og minst kostnadskrevende delen av jobben. nå kan settes i gang.

– Ingen kommunal oppgave

Ap og SV stemte imot forslaget, da de mener at genetisk undersøkelse ikke er en kommunal oppgave.

Her ble det også uttrykt skepsis til om resultatene fra en undersøkelse som en eller flere kommuner setter i gang, vil bli anerkjent, oppfattet som troverdig og godtatt av sentrale myndigheter og forskningsmiljøer.

Artikkeltags