Tynset tar opp-takten til ny opera

JUTULBALETT: Kultursjef Jon Ole Hokstad ser fram til at danseforestillingen Ekko/Jutulen skal feire jubileet for Tynset kulturhus og samtidig være en del av oppkjøringen til ny opera. 		<I>Arkivfoto: Kristian Røe</I>

JUTULBALETT: Kultursjef Jon Ole Hokstad ser fram til at danseforestillingen Ekko/Jutulen skal feire jubileet for Tynset kulturhus og samtidig være en del av oppkjøringen til ny opera. <I>Arkivfoto: Kristian Røe</I>

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Den nasjonale kultur- stafetten "100 magiske øyeblikk" er opptakten til åpningen av den nye operaen i Oslo neste år. OperakommunenTynset stiller med to kultur-bidrag.

DEL

– Åpningen av operaen er en nas-jonal kulturbegivenhet. For oss er det en hyggelig anerkjennelse at Tynset bidrag blir verdsatt, sier kultursjef Jon Ole Hokstad.
Bidragene blir en jutulballett i Tynset kulturhus og en kraftverkkonsert dypt nede i Ulset kraftstasjon. Der er det mer granitt og klang i veggene enn selveste operaen.

100 arrangement

Opptakten til den nye operaen skjer gjennom en nasjonal kulturmønstring. Frem mot åpningen 12. april 2008 ønsker Operaen gjennom stafetten "100 Magiske Øyeblikk" å presentere 100 amatørforestillinger fra hele landet med et opera- eller ballettrelatert innhold.
Invitasjonen har gått ut til alle musikk- og danseinteresserte miljøer til å melde på sine forestillinger. Liv-Beate Skavdahl i Den Norske Operaen skriver under på at utvelgelsen har vært en morsom jobb.
– Jeg er imponert over den kreativiteten og spillegleden som finnes rundt om i landet, attesterer hun i brevet som følger lista med arrangementer.
Operaen konstaterer at her er amatørteatre, ballettskoler, kor, korps, musikkskoler, dansegrupper, barnehager og skoleklasser fra hele Norge, som i månedene fram til 12. april vil sette preg på i sitt nærmiljø med konserter og forestillinger. Til slutt vil samtlige "magiske øyeblikk" bli presentert gjennom bilder under på utstilling under selve operaåpningen i Bjørvika-Oslo.

Ballett i mars

Først ute av Tynsets bidrag er Jutulbalett den 12. mars. Det er på dagen 20 år etter åpningen av Tynset kulturhus.
– Vårt bidrag til "Magiske øyeblikk" er også jubileumsforestillingen for kulturhuset, opplyser Hokstad.
Danseforestillingen settes opp i samarbeid med Hedmark teater der Ingunn Bekkevoll Tarebø har koreografien, Glenn Haugland komponerer musikken og Rolf Norsen skriver handlingen. Forestillingen skal framføres av både amatører og profesjonelle.
Utgangspunktet er sagnet om Jutulhogget som får et moderne uttrykk. Samtidig skal jutulenes kamp om vannet aktualiseres til vår tid der mangelen på rent vann er et globalt miljøproblem.
Tynset kulturhus har tidligere vært scene for to lokale operaer; "Garborgopera" og "Elgopera". Dette er første gang det settes opp en originalskrevet danseforestilling.

Powerbrass 5. april

Kvikne bidrag er ikke mindre originalt. Initiativet kommer fra Kvikne Hornmusikk som har engasjert Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen til å lage et originalverk. Prosjektets uhøytidelige og samtidig talende arbeidstittel er "Concerto for generator, voices and powerbrass". Verket skal suppleres med installasjonskunst, lydkulisser og drama fra Kviknes historie.
– Urpremiere blir lørdag 5. april, annonserer prosjektleder Bjørn Huseklepp.
I markedsføringen av den begivenheten ser han fram til å spille på samarbeidet med operaen.

Artikkeltags