Jan Aker klarer ikke å holde tårene tilbake når han forteller om hvordan det er å skulle leve for 1.400 kroner i måneden. Det går ikke.
Aker må selge unna eiendeler for å få endene til å møtes. Snart er det ikke mer å selge. Ute på tunet står en Lada 1979-modell. Heller ikke den verdt mange kronene.
Det er sju år siden forrige ferietur og han spiser morfinpiller daglig for å holde smertene i sjakk.

Arbeidsulykke

- Verst er det i jula når barna kommer hjem. Jeg har ingenting å handle for og må låne penger av sønnen min til det aller nødvendigste. Ja, livet er rett og slett forferdelig, sier han stille.
Slik var det ikke før. Aker er rørlegger av yrke og har tjent gode penger. Han har aldri vært redd for å ta i et tak og bestandig brukt kroppen for det den er verdt. Helt fram til september 1998.
- Jeg skulle dra til noen koplinger oppunder et tak, men oljesøl på gulvet gjorde at jeg skled og mistet balansen. Det skjedde samtidig som jeg tok i alt jeg klarte. Jeg hørte det knase i skulderen og det var det. Siden har jeg ikke klart å gjøre noe som helst, forklarer Aker, som er født i Norge og flyttet til Sverige som toåring.

Endelig hjemme

I 1997 arvet han Haasæteren i Søre Osen av ei tante. Aker tok med seg familien og flyttet hjem igjen. Han fikk jobb hos rørleggerforretningen Sigmund Nordbrenden i Elverum og alt gikk etter planen.
- Sjøl om jeg prater svensk er jeg norsk statsborger. Norge har alltid vært hjemlandet mitt. Da vi kunne flytte tilbake hit var det som om alt falt på plass. Endelig var jeg hjemme igjen, sier han.
Etter ulykken mottok han sjukepenger fram til mai 1999. Fastlegen hans i Trysil mente det ikke var noen vits å søke attføring. Skuldra var for dårlig og ville aldri bli bra igjen.
Legen anså ham som 100 prosent ufør og mente han burde søke uføretrygd. Aker gikk til trygdekontoret i Trysil, men der fikk han beskjed om at de skulle søke uføretrygd for ham i Sverige.
- Det gikk ikke. I og med at jeg var norsk statsborger, bodde i Norge, jobbet i Norge og hadde skadet meg i Norge, mente svenskene at jeg var Norges ansvar, sier Aker.

Ingen hjelp

Men så enkelt var det ikke. Trygdekontoret i Trysil ville ikke betale uføretrygd for Aker.
I og med at Aker i størsteparten av sitt liv har jobbet og skattet til Sverige, mener de at Aker skal få hjelp av svenskene.
Hvis han trengte penger for å overleve fikk han vær så god å henvende seg til sosialkontoret. I dag får Aker i underkant av 5.000 kroner utbetalt i nødhjelp av sosialkontoret i Trysil. Av disse pengene går 3.400 kroner til å betale et banklån på huset.
- Jeg kontaktet Fellesforbundet på Hamar og de lovte å hjelpe meg. De mente også at Sverige var rett adresse.
- Jeg var i kontakt med en advokat i Elverum. Resultatet var at det fløy noen papirer hit og dit, men ingenting skjedde. Nå er alt stille.

Bittert

- Det hører med til historien at legen til forsikringsselskapet mente at mine ødelagte skuldre skyldtes slitasje og ikke arbeidsulykken, sier han.
Andre Aker har snakket med i det norske trygdevesenet mener at Norge er den ansvarlige. At Aker har rett på uføretrygd i Norge.
- Alle sier at jeg har havnet mellom to stoler. Ja, det er mulig, det. Men hva hjelper det meg? Nå er det sju år siden ulykken og legene sier jeg er 100 prosent arbeidsufør.
- Jeg klarer ikke å gjøre noe hjemme. Skuldrene er like ødelagte og vi har ikke råd til noe som helst. At et langt og tøft yrkesliv ikke skulle være mer verdt kjennes utrolig bittert. Bedre blir det ikke når enhver måned må ta turen til sosialkontoret for å be om almisser. Det føles som om jeg blir straffet for å snakke svensk, sier han.