Istanbul rammet igjen – 36 drept

DRAMATISK: Ambulanser ved flyplassen i Istanbul i Tyrkia. Minst 36 personer er drept.

DRAMATISK: Ambulanser ved flyplassen i Istanbul i Tyrkia. Minst 36 personer er drept. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Minst 36 mennesker mistet livet i angrepet mot flyplassen Atatürk i Istanbul. Myndighetene mener tre IS-tilknyttede personer sto bak terrorangrepet i den tyrkiske storbyen.

DEL

Ved 2-tiden natt til onsdag norsk tid opplyste Tyrkias statsminister Binali Yildirim at 36 personer er bekreftet drept i angrepet. Det er ventet at dødstallet vil stige til nærmere 50, opplyser en tjenestemann i Tyrkias regjering til nyhetsbyrået AP.

Ifølge justisminister Bekir Bozdag er 147 mennesker såret etter angrepet. Flere av dem skal ha alvorlige skader. Tyske DPA får opplyst at det er utenlandske borgere blant de drepte og sårede.

Tyrkiske bekreftet tirsdag kveld at det var to eksplosjoner ved Atatürk,Tyrkias største flyplass. Istanbul-guvernør Vasip Sahin og Yildirim har senere fastslått at tre selvmordsbombere sto bak angrepene.

Peker på IS

Både statsministeren og andre tjenestemenn sa få timer etter angrepet at de mistenker at ekstremistgruppen IS sto bak. Det begrunner Yildirim blant annet med at utenlandske borgere er drept, skriver Ritzau.

– Alle foreløpige spor tyder på at IS sto bak angrepet mot flyplassen, sier en annen tyrkisk regjeringspolitiker til AP.

Ingen av gjerningspersonene, som alle skal ha sprengt seg selv, er så langt identifisert.

Politimenn drept

Ifølge justisminister Bozdag skjøt en av angriperne først med et kalasjnikov-gevær ved inngangen til den internasjonale terminalen ved flyplassen. Ifølge Reuters skjøt politiet mot angriperne i et forsøk på å stoppe dem før de nådde en av sikkerhetskontrollene på flyplassen, men gjerningspersonene sprengte seg selv.

To politimenn mistet livet i angrepet, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan. Det skal også være flere politifolk blant de sårede.

Atatürk-flyplassen er regnet som en av verdens best bevoktede flyplasser. Sikkerheten er i høysetet etter de siste ukene og månedenes uroligheter i Istanbul og andre tyrkiske byer. Elleve personer ble drept da en bombe eksploderte nær universitetsområdet i Istanbul 7. juni.

Ravet rundt

Det oppsto tendenser til panikk da hundrevis av passasjerer evakuerte terminalbygningen etter eksplosjonene. Turistene Paul og Susie Roos fra Sør-Afrika var på vei opp rulletrappen til avgangshallen da de hørte de første smellene.

– Vi så en mann som ravet rundt med et våpen i hånden. Han var kledd i svart, forteller Paul Roos.

Ambulanser og politibiler kom raskt til flyplassen, og øyenvitner forteller til CNN Turk at også taxier som sto utenfor flyplassen, gikk i gang med å frakte et stort antall mennesker til sykehus.

Fordømmer

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepet på flyplassen.

– Jeg fordømmer terrorangrepet i Istanbul. Mine tanker går til de som har mistet livet, de sårede, og deres kjære, skriver statsministeren på Twitter.

– Fordømmer det grufulle terrorangrepet på flyplassen Atatürk på det sterkeste, skriver utenriksministeren på Twitter.

Det var natt til onsdag ikke kommet rapporter om at nordmenn var direkte involvert i angrepet. Et Turkish Airlines-fly fra Oslo landet på Atatürk klokken 22.37, over en time etter eksplosjonene. Passasjerene ble sittende lenge om bord i flyet på grunn av terrorangrepet. (©NTB)

Artikkeltags