Sendte 1.600 stemmer med B-post

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

Kom fram dagen etter valgdagen og måtte forkastes.

DEL

– Dette er uholdbart og noe som det må sees nærmere på, sier stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Utgangspunktet må selvsagt være at den som leverer en forhåndsstemme innen en fastsatt frist skal være sikker på at stemmen kommer fram tidsnok, mener den erfarne stortingsrepresentanten.

Myrli er blant medlemmene i den forberedende fullmaktskomiteen, som består av representanter fra det gamle Stortinget. Komiteen skal levere en innstilling til den endelige komiteen, som velges av det nye Stortinget 1. oktober.

Som B-post

I referatet fra møtet i fylkesvalgstyret i Buskerud, står det at «et lite antall kommuner har mottatt forhåndsstemmer fra andre kommuner dagen etter valgdagen fordi det er benyttet B-post ved forsendelsen».

Noen kommuner har også benyttet eldre valgmateriell, og dermed har beredskapskonvolutter vært brukt om hverandre.

En redegjørelse fra Riksvalgstyret viser at minst 1.653 stemmer er forkastet fordi de kom for sent inn – det vil si dagen etter valgdagen.  Dette tallet er basert på en undersøkelse som 376 kommuner har svart på. Hordaland har det største antallet – i alt 212 forkastede stemmer.

Det store antall forkastede valgstemmer har ikke hatt noen innvirkning på selve valgresultatet, men det kunne raskt skjedd i noen fylker dersom marginene hadde vært mindre.

Antall forkastede forhåndsstemmer er for eksempel identisk med antall stemmer som sørget for at SV kom over sperregrensen og dermed fikk utjevningsmandat.

Tre til fem dager

Det var mulig å forhåndsstemme til og med fredag 6. september. Stemmesedlene måtte ha kommet fram da opptellingen startet mandag 9. september – senest 21.00 – for å være gyldige. Likevel har altså flere kommuner i Buskerud sendt forhåndsstemmene som B-post.

Ifølge hjemmesidene til Posten skal B-post komme fram innen tre til fem virkedager og senest etter fire til ti virkedager. Posten reklamerer med at B-post er prisgunstig «når du sender flere like sendinger til inn- og utland».

Når B-post sendes lørdag, er det rimelig opplagt at det ikke er sikkert at den er framme mandag.   

Ifølge forskriftene skal forhåndsstemmer sendes som «A-post eller på raskeste måte». Svært få kommuner har brukt raskere forsendelsesmåte enn A-post, selv for forhåndsstemmer som har vært avlagt fredag 6. september. (ANB)
 

Artikkeltags