Advarer mot å heve grensen for tollfri import

KRITISK: Optiker Robert Verngård i Elverum er kritisk til at regjeringen vil heve grensen for tollfri import.FOTO: TRINE H. LØKEN

KRITISK: Optiker Robert Verngård i Elverum er kritisk til at regjeringen vil heve grensen for tollfri import.FOTO: TRINE H. LØKEN

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Optiker og kjøpmann Robert Verngård fra Elverum håper regjeringen besinner seg når det gjelder å heve grensen for tollfri import. Han foreslår i stedet at grensen reduseres til null.

DEL

I den nye regjeringens politiske plattform står det at grensen for tollfri import skal heves, men ikke hvor mye.

I dag er det tillatt å handle for inntil 200 kroner fra utenlandske nettbutikker uten å måtte betale toll.

Fribeløpet for handel fra utlandet har stått på stedet hvil i 38 år, og mange mener denne grensen er altfor lav.

Feil veg å gå

Verngård, som er daglig leder for Carisma Optikk i Elverum, Flisa, Grue og Trysil, mener derimot at økt tollfrigrense er helt feil veg å gå.

I et brev til Elverums ordfører Erik Hanstad (H) advarer han mot konsekvensene av å heve tollfrigrensen.

Brevet har han sendt i håp om at ordføreren vil ta opp temaet med Høyre sentralt før noe blir endelig bestemt.

Katastrofalt

– Virkningene av hevet verdigrense for tollfri import vil være katastrofal for norsk detaljhandel. Hvorfor skal den norske stat favorisere økt handel hos utenlandske operatører? Hvis det skal gjøres en endring, måtte det være å redusere grensen til null. Alternativet må være å la norsk detaljhandel slippe merverdiavgift på samme sum som utenlandske aktører, mener han.

– Hvorfor kjøpe en bukse i Elverum hvis du kan handle taxfree fra sofaen? spør han.

– Vil folk forstå det om grensen på 200 kroner blir stående eller reduseres?

– Nei, jeg tror ikke folk vil forstå det, i alle fall ikke før de ser konsekvensene av det, sier Verngård og bruker salg av kontaktlinser som eksempel.

– I dag foregår all handel hos oss via kassaapparatet. Hevet tollfrigrense kan føre til at vi slutter med all handel av kontaktlinser over disk og heller selge dem via en nettside, slik at kunden får dem tilsendt direkte fra lager i utlandet. Dermed mister staten merverdibeløpet der også, sier han.

– Sett tollfrigrensen til null. Sørg heller for at kostnader og rutiner ved fortolling av varer til Norge forenkles, sier han.

Frp-Johnsen: Må heves

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) er klar på at tollfrigrensen må heves. Stortingskollega Gunnar A. Gundersen (H) er ikke like sikker på det.

Elverum-ordfører Erik Hanstad (H) tok kontakt med stortingsrepresentant Gundersen så snart han hadde fått brevet fra Verngård (se hovedsaken). Gundersen sier at han er kjent med problemstillingen, og at han vil jobbe for at tollfrigrensen blir hevet minst mulig.

– Det hele høres bagatellmessig ut, men det er inntil man skjønner at dette dreier seg om merverdiavgiftsfritt kjøp fra utlandet. Det vil føre til problemer for norsk handelsstand på sikt, sier Gundersen.

Sentrale H-politikere har antydet en heving til 400 kroner, mens Frp-topper har antydet 1.000 kroner som et passende fribeløp.

Frp-Johnsen stiller seg bak en grense på 1.000 kroner.

– Folk handler vel stort sett det de skal ha der de bor, men vi er for større frihandel og en heving av grensen er et skritt i riktig retning. Et fribeløp på 1.000 kroner høres rimelig ut, mener Johnsen.

LES MER OM DEN NYE REGJERINGEN HER!

Artikkeltags