Fremskrittspartiets historiske kveld

Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg (i bakgrunnen) på vei til en pressekonferanse på Sundvolden hotell mandag kveld, i forbindelse med regjeringsforhandlingene.

Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg (i bakgrunnen) på vei til en pressekonferanse på Sundvolden hotell mandag kveld, i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Venstre og KrF falt fra underveis, men Frp-leder Siv Jensen sto løpet ut. For første gang i sin 40-årige historie skal Fremskrittspartiet i regjering.

DEL

Etter to uker med sonderinger i Nydalen og en uke med forhandlinger på Sundvollen er den borgerlige regjeringsplattformen klar etter to uker med sonderinger i Nydalen og en uke med forhandlinger på Sundvollen er den borgerlige regjeringsplattformen klar.

Mandag 7. oktober 2013 vil bli stående i norsk politisk historie som dagen da det ble klart at Fremskrittspartiet tar plass ved kongens bord.

LES HELE DEN POLITISKE PLATTFORMEN HER! (pdf-fil)

– For 40 år siden startet Anders Lange folkebevegelsen til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. I dag kan jeg slå fast at Fremskrittspartiet tar med seg sin sjel og sitt verdigrunnlag inn i regjering, sa en beveget Siv Jensen under pressekonferansen på Sundvolden Hotel.

Hun viste til at sentralstyret og landsstyret sluttet enstemmig opp om regjeringsplattformen som hun beskrev som et veikart for regjeringen.

LES ALT OM DEN NYE REGJERINGEN HER!

Klima-kritikk

Påtroppende statsminister Erna Solberg sier sonderingene var tøffere enn selve forhandlingene.

– Det viktigste har ikke vært å finne en balanse mellom Høyre og Fremskrittspartiet, men å finne de løsningene som Norge som land trenger i årene fremover.

Solberg og Jensen gikk så igjennom hovedpunktene i den 75 sider lange Sundvolden-erklæringen. Åtte viktige satsingsområder ble trukket fram. At klimapolitikk ikke var blant dem, ble kritisert også av den nye regjeringens samarbeidspartier på Stortinget.

– Jeg er skuffet over at klima ikke er en del av den politiske plattformen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide er særlig kritisk til landbrukspolitikken som Høyre og Frp legger opp til. Han kunne ikke satt navnet sitt under dette punktet, fastslår han.

– Dette har tydelige Frp-avtrykk. Jeg ser en betydelig omlegging, sier Hareide, som spesielt peker på ønsket om å fjerne boplikt og odelsrett.

Frp-tap

– Vi må være ærlige å si at når det gjelder bompenger, så har vi tapt, sier Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg til NTB.

Han sier mange vil bli skuffet over at regjeringsplattformen legger opp til fortsatt bompengefinansiering av norske veier.

– Samtidig er det slik at vi har fått gjennomslag for en betydelig reduksjon av bompenger i andel og når det gjelder antall bompengeprosjekter. Vi har fått gjennomslag for å bygge mer vei raskere, og vi vil på sikt få mer kapital til å bygge veier også. Men det tar litt tid å få det til å vises, sier han til NTB.

Et annet hovedområde for Fremskrittspartiet er innvandringspolitikken. Den skal være streng, men rettferdig, fastslo partileder Siv Jensen.

– Det vil komme innstramminger på familiegjenforening. Det vil bli innført lukkede asylmottak for kriminelle asylsøkere og personer som har fått avslag på sine søknader. Vi vil også korte ned på saksbehandlingstiden og styrke integreringen på flere områder, sa hun.

Handlingsregel

Erna Solberg understreker handlingsregelen for oljepengebruk skal bestå, men kunne ikke svare på nøyaktig hvor mye penger den nye regjeringen vil bruke.

– Det er litt avhengig av det økonomiske handlingsrommet. Vi vet ikke hvor mye penger vi har til rådighet gjennom en fireårsperiode. Og vi har en del reformer som vil gi oss mer penger.

Solberg røpet dessuten at hun alt har snakket med noen få om statsrådskabalen.

– Det skyldes at det er helt åpenbare personer i min nære krets som vet at de skal inn i regjeringen, sa Høyre-lederen, som har ambisjoner om at den nye regjeringen skal tiltre før 18. oktober.

Frp er det sjuende i rekken av norske partier som inntar regjeringskontorene etter andre verdenskrig. Høyre har gjort det fem ganger før i samme periode. Solberg skriver seg selv inn i historiebøkene som den andre kvinnelige norske statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel.

LES ALT OM DEN NYE REGJERINGEN HER!

LES HELE DEN POLITISKE PLATTFORMEN HER! (pdf-fil)

Artikkeltags