Gå til sidens hovedinnhold

Verdensrekord i bar overkropp – opp til Afrikas høyeste fjell

Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg klarte det. Vi kom til topps på rekordtid, sier en lettet Karel Veldkamp fra Elverum.

SE VIDEO AV KARELS FORBEREDELSER I FORKANT AV TUREN I VINDUET TIL HØYRE!

Sammen med 14 andre gikk Veldkamp opp på platået på Kilimanjaro på 31 timer og 25 minutter.

Det er verdensrekord blant grupper som ikke er akklimatisert for så store høyder på forhånd.

Mesteparten av turen gikk Karel Veldkamp i bare shorts, ryggsekk og fjellstøvler. Kun under pauser og når vinden var på det aller kraftigste tok han på seg litt ekstra klær.

– Vi startet på 1900 meter i fem tiden forrige onsdag, vi overnattet på 3600 meter og nådde Gilmans point på platået på Kilimanjaro snaut 32 timer senere. Da gjensto noen få hundre høydemeter før vi nådde toppen på 5895 meter. Vi måtte snu før det ble for mørkt. Men rekorden gjelder, forklarer Karel, nyss hjemkommet til sin kjære i Melåsberget.

– Jeg tror hun er glad for å ha meg hjemme igjen. Treningen hjemme i skogene og i isvannet på Mortjernet har hjulpet, smiler Karel.

I alt 19 personer startet på turen, fire måtte gi seg undervegs. Karel var den eldste som kom opp.

– Det har gått bra uten store kriser undervegs. Men det var tungt på slutten og jeg hadde litt kvalme, forteller han.

Østlendingen har tidligere fulgt Karel i hans forberedelser før den strabasiøse turen.

– Jeg var selvfølgelig spent på forhånd. Men jeg hadde forberedt meg grundig. Turen hadde aldri latt seg gjennomføre uten den spesielle pusteteknikken som min landsmann Wim Hof, kjent som the Iceman, har utviklet i kombinasjon med kulde. På den måten kan folk få kontroll over det autonome nervesystemet gjennom riktig pusteteknikk og kulde slik at de kan bevare varmen og energien i kroppen, forklarer Karel,

Karel er opprinnelig nederlender, men har bodd i Norge i mange år. Han er opptatt av vitenskap ved siden av jobben som fysioterapeut i Elverum.

– Mange lo av Wim Hof i starten, men nå forskes det på hans metoder. Det var det som trigget meg til å delta på denne turen, sier Karel Veldkamp.

Vanligvis tar det fem dager å gå opp til Kilimanjaro.

Kommentarer til denne saken