Vil dra eldre velgere

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Professor Hanne Marthe Narud fra Hedmark tror partiet kan nå 25-30 prosent av stemmene med Carl I. Hagen som eldregeneral og Siv Jensen som statsministerkandidat. Hun etterlyser likevel allsang og kultur på Frps landsmøte.

DEL

Professor Narud (tvillingsøster til Åmots ordfører Ole Gustav Narud) har fulgt sju landsmøter i år, og leder nå et stort forskningsprosjekt om de ulike partiene og deres landsmøter.

- Det er mye likt og ulikt ved landsmøtene. Møtene er politiske verksteder og gir unike muligheter til å få fram egne merkesaker. Men samtidig viser de også kulturelle forskjeller, sier Narud.

Ikke minst har Frps forhold til kulturelle tradisjoner slått henne:

- Spesielt under landsmøtene i Ap og Sp er det mye allsang og tradisjoner. I Frp er det ingen allsang, ingen sanghefter med tradisjoner; bortsett fra A1-artisten, Christian Ingebrigtsen som hadde laget en Grand Prix-inspirert sang som ble spilt under landsmøtet. Jeg vet ikke hvorfor, Frp er et ungt parti. Den nye Frp-sangen kan bli en hit., sier Narud.

Strømlinjeformet

Hun tror Frp vil kunne gjøre et godt valg. 25-30 prosent er innen rekkevidde, hvis det ikke skulle oppstå enkeltsaker som snur bildet inn mot valget.

- Frp er blitt et strømlinjeformet parti med vilje til makt. Siv Jensen er en klar statsministerkandidat, generalsekretær Geir A. Moe er det største organisasjonstalentet jeg har sett i Norge og Carl I. Hagen vil kunne trekke mange stemmer blant de eldre velgerne som eldregeneral. I sum er dette en sterk trio. Frp har stor troverdighet i eldresaken. I sum er dette en sterk trio, sier Hanne Marthe Narud.

- Eldre en vinnersak

Hun tror det blir trangt mellom partiene fram mot valget. Frp vil likevel være gjenkjennelig på skatter- og avgifter, innvandring, samferdsel og skole. Og eldre.

- Eldre er en stor gruppe som i liten grad er representert i politikken og i besluttende organer. Her vil Carl I. Hagen bli en viktig person for Frp. Han er populær, kjent og snart pensjonist selv.

Kvinnesak

Hanne Marthe Narud tror ikke Frp vil bli det nye kvinne- og likestillingspartiet, selv om Siv Jensen brukte mesteparten av sin åpningstale til å snakke om kvinner.

- Her har venstresiden tradisjonelt mer troverdighet. Men det er stadig flere kvinner som er i mot kvotering og som mener at likestillingen har kommet langt nok. De vil bestemme selv. Ved valget i 2005 var det like mange kvinner under 30 år som menn under 30, som stemte Frp. Frps forsvar av innvandrer-kvinner rettigheter gir gjenklang, tror Narud.

- Frp har ikke nevnt finans- og klimakrisen under landsmøtet?

- Dette har ikke vært Frps viktigste saker. Siv Jensen har vært mest opptatt av vekst og ikke vern. Partiet har først og fremst prioritert egne saker. Og vist vilje til makt, sier Narud.

- Hvorfor får ikke Frp større oppslutning i Hedmark? Partiet er ikke representert i nord-fylket i det hele tatt?

- Distrikts-Hedmark føler ikke at Frps landbruks- og distriktspolitikk styrker utkantene, sier Narud.

Artikkeltags