Vil forske på bekkenplager

PLAGER: En tredel av alle gravide blir sjukmeldt på grunn av bekkenløsning.
$BYLINE_ON$Illustrasjonsfoto$BYLINE_OFF$

PLAGER: En tredel av alle gravide blir sjukmeldt på grunn av bekkenløsning. $BYLINE_ON$Illustrasjonsfoto$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Fysioterapeut Marit Horst Eggen i Elverum håper å bevise at enkel trening kan forebygge bekken- og ryggplager hos gravide.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Sammen med blant andre jordmødrene Åse Rommetveit og Vigdis Jensen har hun satt i gang et banebrytende forskningsprosjekt, som over tid vil inkludere over 200 gravide i Elverum og Hamar.
Målet er å finne ut hvilken helseeffekt gravide kan ha av å trene på å stabilisere bekken og rygg fra uke 18 i svangerskapet. Deltakerne i prosjektet vil også få informasjon om hvordan de kan redusere belastning og ellers leve best mulig med barn i magen.
– Vi håper og tror at dette skal gi god effekt. Men det er hittil gjort svært lite forskning på bekkenplager før fødselen, så dette er ting vi vet lite om, sier Horst Eggen.

Enkle øvelser

En tredel av alle gravide blir sjukmeldt på grunn av bekkenløsning. Samfunnsøkonomisk er det derfor mye å tjene på å forebygge slike plager, påpeker fysioterapeuten.
Halvparten av kvinnene som deltar i forskningsprosjektet blir med på gruppetrening én gang i uka fram til fødselen. I tillegg skal de gjennomføre en trenings- og tøyningsøvelse daglig.
– Dette er enkle øvelser, som er greie å gjennomføre. Den ene tar bare to og et halvt minutt, sier Marit Horst Eggen.
Den andre halvparten skal fortsette å leve akkurat som før. Etter et drøyt år vil fagfolkene ha data nok til å konkludere.

Mange er usikre

Marit Horst Eggen har i flere år behandlet kvinner som plages med smerter i rygg og bekken i forbindelse med svangerskap.
– Jeg har hele tiden tenkt at vi burde forebygge mer, heller enn å behandle, sier hun.
Mange kvinner er usikre på hva de kan og bør gjøre av fysisk aktivitet når de er gravide, ifølge fysioterapeuten. Hun forsikrer at treningen som det legges opp til i prosjektet er godt innenfor rammen av det alle vil klare.
– Det skal ikke være verken vanskelig eller vondt, sier Horst Eggen.
Hun gleder seg over å være i gang med et forskningsstudie som kan bidra til bedre helse for svært mange kvinner.
– Jeg synes det er kjempemorsomt og veldig spennende, sier Marit Horst Eggen.

Artikkeltags