Gå til sidens hovedinnhold

Ytterligere økning i eiendomsskatten kan komme

Artikkelen er over 6 år gammel

Rådmann Irene Evenstad Midtlund og hennes stab ser for seg en kombinasjon av økte inntekter og kutt i utgifter for å rettet opp den skakkjørte økonomien.

Det er jo rundt disse temaene den politiske diskusjonen har gått inneværende valgperiode; eiendomsskatt eller ikke, økning eller reduksjon.

De borgerliges målsetting og valgløfter var gradvis å fjerne eiendomsskatten.

LES OGSÅ: 

Ap programfestet 4 promille i eiendomsskatt, men har gradvis uttalt behovet for å øke både eiendomsskatten og øke inntektene ved avgiftsparkering.

Venstres Kaare Aaneby var klar på at han svelget eiendomsskattekamelen før behandlingen av inneværende års budsjett, og varaordfører Arnfinn Uthus (Sp) har flere ganger uttalt at hans parti er komfortabel med at skatten øker.

Vanskelige 2015 og 2016

Kommunestyret har vedtatt at alle eiendommer skal retakseres, og det er anslått en dobling av eiendomsskatten fra 2017.

Derfor er det de to neste åra som er de vanskeligste.

Men eiendomsskatten kan økes tidligere med relativt enkle grep, presenterte økonomisjef Stein Aas i går. Ved å gjennomføre en kontortaksering av eiendommene i 2015, kan en få økte inntekter på 15 millioner kroner i 2016.

Det er også mulig å senke bunnfradraget fra 300.000 til 200.000 kroner, noe som vil gi en inntekt på 7 millioner kroner i 2016.

Innføring av avgiftsparkering i sentrum ble vedtatt i budsjettet for 2015, men senere tatt ut, blant annet fordi posisjonen mente det var tvilsomt om det var mulig å få så høye inntekter som var lagt inn i budsjettet.

Dyrere på Hedmarken

– Nå har vi gjort mer nøyaktige beregninger, og mener vi kan ta inn 9,5 millioner fra 2016 på korttidsparkering i sentrum, sier Aas.

Det er også foreslått en økning på langtidsparkeringen på 450.000 kroner i året.

– Kostratall viser at en enebolig på 120 kvadratmeter på Hedmarken koster mellom 14 og 15.000 kroner i eiendomsskatt og kommunale avgifter. I Elverum koster en tilsvarende bolig 8.500 kroner. Vi har lagt inn en del inntektsgrep som er enkle å hente inn, sier Aas.

– Hva ønsker dere i administrasjonen dere for det reviderte budsjettet?Høyere inntekter eller kutt i tjenester?

– En virksomhet ønsker seg vel alltid mer penger, sier Aas.

– Vi ser for oss en kombinasjon av begge deler. Vi må øke inntektene, og vi må kutte utgiftene og tilbudene, sier Evenstad Midtlund.

– Vi har ventet vel lenge med å ta tak i den dårlige økonomien, og må nå målet om sunn kommuneøkonomi. Vi har det vanskelig nå, men har vekst og en underliggende god utvikling, sier assisterende rådmann Aasmund Hagen.

Kommentarer til denne saken