Gå til sidens hovedinnhold

Oddbjørg (72) blir første kvinnelige leder på 40 år

Oddbjørg Morseth fra Tolga er den første kvinnelige lederen i Nord-Østerdal Forsvarsforening sin 40 år lange historie.

På årsmøtet onsdag avløste hun Erik Kindølshaug (84) fra Tynset. Han har til sammen seks år i styret, hvorav de to siste årene som leder.

Erfaring som kvinnelig leder

– Jeg har vært kvinnelig leder før så det er jeg ikke spesielt opptatt av, sier Morseth.

Fra 2000 til 2010 var hun lensmann i Tolga. I tillegg har hun vært leder i Tolga Pensjonistforening i flere år.

Morseth hadde ingen erfaring fra Forsvaret da hun ble vervet som medlem i Nord-Østerdal Forsvarsforening for fire år siden. Foreningen har 104 medlemmer fra Rendalen i sør til Ålen i nord. Blant dem er det fem-seks kvinner og resten menn, men med en gjennomsnittsalder på cirka 75 år er medlemstallet synkende på grunn av naturlig avgang.

– Men det er mye lærdom i hodene på medlemmene når vi har levd så lenge, sier Kindølshaug med et smil.

Morseth mener at den viktigste oppgaven hennes som ny leder blir å bidra til at Nord-Østerdal Forsvarsforening rekrutterer flere medlemmer.

Hindret av koronaen

– Om det er kvinner eller menn er ikke så viktig. På grunn av koronaen har vi ikke fått lov til å gjøre noe siden den forrige samlingen 8. mai i fjor. Det primære er å verve flere medlemmer og drifte foreningen til vi kommer så langt at vi forhåpentligvis kan ha aktivitet igjen utpå høsten. Sentralt i Forsvarsforeningen er det mye snakk om forsvaret av Norge. Vi har hatt foredragsholdere derfra før, og nå er det ny generalsekretær. Det er viktig å synliggjøre alt som skjer av spenninger i samfunnet, både i øst og vest, nord og sør, understreker hun.

På spørsmål til avtroppet leder Erik Kindølshaug om han har noen gode råd til sin etterfølger, smiler han bare;

– Oddbjørg har så mye erfaring at hun vet hva hun skal gjøre.

På årsmøtet i Nord-Østerdal Forsvarsforening ble Hans Th. Kiær og Erik Undseth, begge fra Rendalen hedret med medalje for 20 års medlemskap.

Kommentarer til denne saken