Selv om han har vært her før snuser Timmy ivrig rundt inne hos Vetsentrum i minuttene før han skal inn å utføre det som kan vise seg å bli helt avgjøre for å redde en artsfrende.
For det er ikke bare mennesker som kan få behov for blodoverføring, også hunder kan havne i situasjoner hvor dette er en helt avgjørende og livreddende behandling. På Vetsentrum har de lenge hatt en liste med stabile blodgivere, men flere av disse er i ferd med å gå over i pensjonsalderen hva blodgiving for hunder angår. Nå håper Vetsentrum at flere hundeeiere vil sette seg på lista slik at de skal stå bedre når uhellet først er ute.
– Det er ikke sikkert folk flest er klar over at det er en mulighet å melde sin egen hund som blodgiver. Jeg håper flere vil vurdere det og tenke at det neste gang kan være deres hund som trenger akutt blodoverføring, sier dyrepleier Cecilie B. Løvbakke hos Vetsentrum.
Har reddet liv
Hun anslår at lista med faste blodgivere er nede i 7-8 hunder nå, mot 15-20 for noen år tilbake. Videre forteller hun at det på ingen måte er dagligdags med blodoverføring hos hunder, men at de har måtte gjøre dette ved flere anledninger.
– For en tid tilbake fikk vi inn en jakthund som var fryktelig dårlig. Det visste seg at den hadde en tumor i milten, og hadde masse blod i buken. Da opererte vi og ga blod samtidig. Den ble helt fin og var på jakt igjen året etter, forteller veterinær Ann Cathrin Rosenberg.
Men de er også borti langt mindre dramatiske, men like fullt blodavhengige tilfeller.
– Det at hunder har spist rottegift er noe vi er borti fra tid til annen. Da koagulerer ikke blodet normalt og hunden kan få indre blødninger. Det er helt avgjørende med blodoverføringer i slike tilfeller, sier Rosenberg.
– Når vi først trenger blod, så haster det. Da er vi avhengig av å ha noe i blodbanken og verdifull tid kan gå tapt om vi da må organisere en blodoverføring fra en av giverne våre. For meg er det kjedelig å gå en vakt i møte uten å ha blod tilgjengelig, og det har vært på hengende håret noen ganger, sier Løvbakke.
Vetsentrum er for øvrig en av få klinikker i regionen som legger til rette for at hunder skal kunne gi blod.
Ikke for alle
Som nevnt er alder diskvalifiserende når det gjelder blodgiving for hunder og det er altså dette som gjør at Vetsentrum begynner å bli i beit, men det er også en del andre variabler som er i spill for å avgjøre hvor vidt en hund er egnet til å gi blod. Tisper skal ikke ha vært drektige, hunden må veie minst 28 kilo og kan ikke ha mottatt blodoverføring tidligere. Den kan heller ikke ha vært i utlandet med unntak av Sverige og må kunne opptre rolig i klinikken.
– Hunden må synes at det er greit å være her, og dette har vi svært lite problemer med, forteller Løvbakke.
Tredje gang for Timmy
Om mennesker skal gi blod får de beskjed om å slappe av og drikke en halvliter væske i etterkant. Alle med erfaring fra hundehold vet at sånne kommandoer ikke nødvendigvis når inn hos de firbeinte, så der er det litt andre løsninger. De får sedativa for å slappe av og væske tilført intravenøst etter tappingen. Timmy har vært igjennom dette før og når interessen for det nye rommet og folkene i det har avtatt sitter han pent og lar de gjøre jobben sin. Et lite klynk for å markere at det er kjedelig å sitte stille hører med, men så begynner de beroligende midlene å virke. Med Timmy liggende i en døs tappes det 450 ml blod før han rolig vekkes igjen.
– Som takk for hjelpen får han en gratis helsesjekk med blodprøve og vaksine. Nå må han ta det litt med ro de første dagene, forteller Rosenberg.
Hundene får bare gi blod 2-3 ganger i året og med sin 6,5 år er Timmy nå helt på oppløpssiden av sine dager som blodgiver. Nå er det andre som må overta vervet og det så fort som mulig. For det kan faktisk være et spørsmål om liv eller død.
Katter trengs også
Det er for øvrig også ønskelig å komme i kontakt med katteeiere for også katter kan trenge blodoverføring. Det er riktignok enda sjeldnere enn hos hunder, men behovet er der. Kriteriene er omtrent likelydende som for hunder. Katten kan ikke ha vært drektig og kan ikke ha mottatt blodoverføring tidligere. Den kan heller ikke ha vært i utlandet med unntak av Sverige og må kunne opptre rolig i klinikken. Ellers må den være frisk, 2-8 år og veie mer enn 4,5 kilo.