(Hamar Dagblad)

Det var i fjor Hougen begynte med dette etter å ha fått gode tilbakemeldinger da hun gestaltet Tante Gerda i en forestilling. Derfor ville hun prøve å lage en byvandring med den litt eksentriske byoriginalen som guide. For Gerda Lindmark, eller Tante Gerda, som alle kalte henne var nemlig litt av en original. Hun kunne kanskje virke litt brå og rett fram, men var også en hjelpsom dame med blikk for alle. Kirsti Hougen har lest bøker og snakket med mange som kjente Lindmark, inkludert slektningene hennes for å skape et så riktig bilde av henne som mulig.

Bastant og bestemt

Og det bildet er altså av ei dame som likte å få ting gjort, og som ikke pakket inn ting som skulle bli sagt. En bestemt dame som skar igjennom når det trengtes og kanskje også litt ellers. Å gå rundt grøten var helt ukjent for henne, takt og tone like så. Som ekspeditrise i klesbutikk kunne hun finne fram klær til kunder og si «Du skal ha denne» og da ble det gjerne slik. Dette er en rolle Hougen fint skal klare å sette seg inn i og bringe ut til de skuelystne.

– Hun var ikke akkurat noen stor pedagog og kunne nok oppfattes som litt frekk i kjeften. Litt drøy rett og slett. Jeg prøver å balansere dette litt, forteller Hougen.

Stadig forandringer

Fra 21. juni blir det seks dager i uka fram til midten av august mulig å få en byvandring med fokus på det som Hamar-patrioten Tante Gerda synes er viktig å vise fram.

– For selv om hun var litt skarp i tonen skryter hun uhemmet av byen, og særlig de sterke kvinnene i byens historie. Dette er ment å være en morsom og underholdende byvandring, men den er også innholdsrik når det gjelder informasjon. Det er nok mye å lære for mange her, sier Hougen.

Henne selv inkludert.

– Det hendte stadig vekk i fjor at noen som var med på omvisningen kom med supplerende informasjon om det jeg omtalte. I tillegg kommer jeg selv også på nye ting til stadighet, så det er nok nesten ingen vandringer som blir helt like. Jeg bruker ikke noe manus, og det er også helt i Tante Gerdas ånd, sier Hougen.

Gode tilbakemeldinger

Det kan være en krevende eksersis å lage en rollefigur basert på en person som mange husker og har et forhold til. Hougen har etter tidligere forestillinger fått skryt for sin framstilling av Gerda.

– Det er jo litt skummelt, man vil jo yte den personen man spiller respekt. Det har vært slektninger av henne på forestillingene våre tidligere og de har fortalt meg at de synes jeg har truffet bra og er fornøyde, sier hun.

I fjor var det var det kun et par dager det ikke møtte opp noen som ville være med på byvandring og på det meste var det opp mot 20 personer med.

– For meg spiller det ikke så stor rolle hvor mange som er med, det er hyggelig uansett, sier hun.

Runden starter i Tante Gerdas bakgård og tar omtrent en time.

– Men det hender det blir mer. Tante Gerda har egentlig god tid, men hun er utålmodig anlagt. Slik er det vel med mange av oss, sier Hougen.

Nytt av året er det at hun medbringer ukulele på turen.

– Tante Gerda kjøpte seg hytte for penger hun vant i tipping, og der satt hun og skrev sanger som hun tonesatte med mandolin. Jeg har ikke noen mandolin, men en gammel ukulele hadde jeg liggende, så da skal jeg spille på den og framføre en av sangene hun skrev, avslutter Hougen.