Det er spørsmålet foreldre må stille seg i disse dager. Mai-helgene er i gang, og da er det tradisjon for alkoholdebut. Og da må ungen din vite hvor grensa går. Ja, før du er 18 så er du et barn. Du er ikke myndig, sjøl om viljen til å bestemme over eget liv er stor. Og da må voksne, som ikke helt har tenkt ut hvor grensa går, bestemme seg. Og de må også ta stilling til om de skal følge med på den håpefulle, eller la humla suse.

To erfarne ungdomsarbeidere i Løten kommune, Mona Myrvang Nygaard og Trond Grue, er i avisa denne uka meget klare i sitt budskap til foreldre. Sender du med ditt unge, festsultne, men umodne, barn alkohol, kan det ende opp med flatfyll, overgrep og uheldige videoer spredd på sosiale medier. Verden er endra siden du fikk med deg voksenbrus av faderen. Mange av de som nå skal sette grenser har vel sjøl opplevd at det å drikke litt mer enn det medbrakte ikke er uvanlig, når formen er god, flyten er fin og lysta på mer er sterkere enn fornuften man tok med seg inn i festen.

Ungdomsarbeiderne er også klare på at folk må passe på unga sine, ikke regne med at andre gjør det. I Løten var det tidligere over 50 natteravner. I år har åtte meldt seg. Åtte av 600 ungdomsskoleforeldre. Da kan det være at du enten gir blaffen eller krysser fingra og håper på at det går bra. En forelders oppgave er å finne ut hvor grensa går, og ta en prat med den håpefulle om det. Ungdommen er kreativ. De finner sine egne veier. Men det er lov å legge ut litt grus som bremser farta.