Økning for Høgskolen i Innlandet, og det er kamp om plassene i Elverum

POPULÆRT: Høgskolen i Innlandet opplever fortsatt vekst i søkertallene, og Elverum er det mest populære studiestedet. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)
Aldri før har så mange søkt seg til universiteter og høgskoler. I år har over 150.000 personer søkt studieplass via Samordna opptak. Ved Høgskolen i Innlandet er det samme trenden.
På landsbasis er det rundt 12.000 flere enn i 2019 og en økning på 8,7 prosent. I tillegg har over 9.400 søkt seg til fagskolene.
– Erfaringer fra tidligere kriser viser at flere ønske å utdanne seg når tidene er dårlige. Koronakrisen er intet unntak. I år er det rekordmange søkere til høyere utdanning. Det er gode nyheter fordi Norge trenger godt utdannede folk i alle sektorer i årene som kommer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
Fredag skriver Høgskolen i Innlandet at de har en søkervekst på 1,8 prosent, sammenliknet med 2019.
Elverum populært
Det er studier innen økonomi, agronomi, skogbruk og sykepleie som øker mest.
– Totalt sett er vi godt fornøyd med søkertallene. Det har vært litt spenning knyttet til hvilken innvirkning Korona-pandemien ville ha. Tallene viser at høyere utdanning blir sett på som verdifullt og en god investering, og det er gledelig at stadig flere søker seg til Innlandet, sier Prorektor Utdanning Stine Grønvold, på HINN sine nettsider.
Slår man sammen de lokale opptakene, som er egenfinansierte studietilbud, får høgskolen en vekst på 3 prosent.
De mest populære utdanningsplassene hos HINN er (antall førsteprioritetssøkere):
Sykepleie, deltid Elverum, med 8,09 søkere pr. plass
Sykepleie, deltid Tynset, med 7,15 søkere pr. plass
Agronomi, årsstudium, med 5,1 søkere pr. plass
Krisehåndtering, bachelor, med 4,36 søkere pr. plass
Spillteknologi og simulering, bachelor, med 4,2 søkere pr. plass
Gode søkertall på grønne utdanninger gleder også prorektoren.
– Søkertallene til bachelor i agronomi og skogbruk er svært oppløftende, men også årsstudium i økologisk landbruk har gode tall å vise til. Det er godt å se at være grønne utdanninger er populære slik at mange av våre studenter kan ta del i et grønt skifte i Innlandet.
Lærerutdanning ned
Nasjonalt så går rekrutteringen til lærerstudier ned. Det gjør det også ved HINN, men ikke like mye. På landsbasis er det en nedgang på 8,1 prosent, mens det ved høgskolen er en nedgang på 5,1 prosent.
– Det er ingen dramatikk bak disse tallene. For vår del har det trolig betydning at det til sommeren ikke arrangeres forkurs i matematikk på samme måte som tidligere. Tidligere kunne man her forbedre karakterene sine for å komme inn. Det kan bety at vi har litt færre, men bedre kvalifiserte søkere til lærerutdanningene våre, sier Grønvold.
Kommentarer til denne saken