Gå til sidens hovedinnhold

Orkla legger ned salatproduksjon: Ti mister jobben i Elverum

Artikkelen er over 4 år gammel

Det gikk som fryktet for de ansatte ved Orkla Foods-anlegget i Elverum: Hver tiende ansatt mister jobben når produksjonen av Denja-salater legges ned.

De ansatte ble informert om beslutningen om å legge ned produksjonen av Denja-produktene på et allmøte torsdag. Siste uke med produksjon av salat på fabrikken vil være uke 36, og siste salgsuke i butikkene vil være uke 38.

Ti faste ansatte mister altså jobben, i tillegg til vikarer. Totalt har fabrikken i dag rundt 95 ansatte. Den øvrige virksomheten ved anlegget fortsetter, med produksjon av Nora- og Toro-produkter.

Har ikke lykkes

– Det er en trist dag her ved anlegget. Vi har forsøkt å bygge opp Denja-merkevaren, men det har vi ikke lyktes med, erkjenner fabrikksjef Lars Tore Ramberg overfor Østlendingen.

Orkla Foods Norge varslet 7. mars at produksjonen kunne bli nedlagt som følge av sviktende salg av Denja-salatene. Torsdag kom beskjeden fra konsernet om at nok er nok.

Salater har hatt en stadig tilbakegang i markedet, og lønnsomhetssituasjonen har blitt gradvis mer anstrengt.

Administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge beklager at satsingen på salatproduksjonen ikke ga resultater. Han understreker samtidig at det er markedet som har sviktet, og at de ansatte kan gå med hodet hevet.

– De ansatte på fabrikken har gjort en svært god jobb både med flytteprosessen og med å etablere en god produksjon her.

Tillitsvalgt: – Trist

I etterkant av varselet om mulig nedleggelse, har det vært gjennomført drøftelser med de ansattes tillitsvalgte.

– Det har vært gode og ryddige prosesser. De ansatte ved fabrikken i Elverum er dessuten endringsdyktige, og har en offensiv holdning til nye produksjonsmuligheter ved anlegget, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Brennskag.

Hovedtillitsvalgt Stein-Erik Nyberg i Norges Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) forteller at de ansatte ved fabrikken som berøres av nedleggelsen synes hele situasjonen er forferdelig og trist.

– Det er like trist i dag som det var da varselet kom tidligere denne måneden. Vi har hatt tid til å forberede oss, men vi er lei oss.

Ifølge Nyberg er det ikke identifisert hvem som faktisk må gå fra jobben.

– Det må vi ta etter hvert.

– Hvordan vil du beskrive prosessen rundt nedleggelsen?

– Det har vært en helt grei prosess. Arbeidslivets regler er fulgt og har blitt respektert, så i prosessen har vi ikke noe å klage på, sier Stein-Erik Nyberg.

Leter etter nye produkter

Anlegget ble utbygd med 2.000 kvadratmeter i 2016 – for å kunne ta imot salatproduksjonen som ble flyttet fra Larvik. Orkla Foods håper å kunne ta lokalene i bruk til andre produkter når salatproduksjonen avsluttes.

– Vi leter etter produkter som kan være relevante for produksjonslokalene i Elverum. Men dette må være tilpasset markedet og etterspørsel, sier Bjørn Brennskag.

Kommentarer til denne saken