(Hamar Dagblad)

Etter to måneders drift holder plateentusiastene fortsatt liv i Hamars kanskje særeste forretning.

Argentinsk lykke

Mange var spente da en musikkanmelder, en DJ og en platesamler åpnet kombinert platebar og kafé vis-à-vis Irishman i Vangsveien lørdag 25. juni.

Konseptet er smalt, men foreløpig ser det ut til at appellen er bred.

– Det har vært kjempetrafikk gjennom hele sommeren. I løpet av ferien har vi hatt besøk fra hele Norge, noen svensker og til og med et par argentinere. En av argentinerne ble for øvrig helt himmelfallen da han fant en Supertramp-LP som han ville ha med seg hjem til Sør-Amerika, sier Håkon Busterud og legger til:

– Du kan si at dette har vært den morsomste ferien på lenge.

Han gleder seg spesielt over at kundemassen også inkluderer ungdom, ikke bare eldre nostalgikere:

– Vi har hatt mye ungdom innom, og det gleder oss veldig å se at det er god rekruttering av nye vinylentusiaster i regionen.

Busterud har et par historier som illustrerer den nye interessen for musikk vinyl:

– En 15-åring var innom og fortalte at han hadde fått platespiller i konfirmasjonspresang, og nå hadde han begynt å samle vinyl. En familiefar i Ottestad solgte hele platesamlingen, men så ble døtrene veldig opptatt LP-er, og nå er de innom, alle tre, for å handle sammen. De er fireårig av det skikkelig musikkinteresserte slaget, for de kan visstnok finne på å reise på spontantur for en The Cure-konsert i Liverpool.

Lang vei tilbake

Tom Jacobsen stikker hodet innom:

– Jeg hadde rundt 5.000 LP-er, solgte alle for ti år siden. Nå har jeg begynt å kjøpe tilbake igjen alt, og er innom alle bakgater i Europa for å finne igjen kopier av LP-ene jeg solgte. Det må jo være en diagnose på sånt, men det er en grei diagnose å leve med.

– Jeg har funnet tilbake cirka 1.500 LP-er. bare 3.500 igjen for å komme tilbake dit jeg var, sier Jacobsen og smiler.

Smiler det gjør også kunde Aage Villy Skåret, som er innom på jakt etter 70-talls svensk progrock på vinyl.

– I oppveksten hørte jeg mye på spesiell musikk. Nå finner jeg band på nette som jeg ikke visste om fra samme tidsepoken som låter utrolig bra, og da vil jeg ha noe av det på vinyl, forklarer Skåret.

Håkon Busterud setter på skiva «Nail» fra 1985, utgitt av det australske avantgarde-bandet Scraping Foetus off the Wheel. Punk blandet med industrielle lyder fyller kafélokalene.

– Dette liker jeg! Personlig mener jeg at svenskene ga ut bra. Fläsket Brinner, Blå Tåget og Träd, Gräs & Stenar, for å nevne noe, sier Skåret.

– Vi som har hørt mye på musikk gjennom årene blir på en måte raskt ferdig med listepopen. Fire-fjerdedels takt og forutsigbare vers og refreng bli litt kjedelig i lengden. Dette er jo helt tøffere, for en vet ikke helt hva som skjer etter neste strofe, sier Busterud.

Fra Hamar Dagblad-leser Dag Erik Salsten har vi fått tilsendt denne videoen fra vinylkafeen.