Dette er dårlig nytt hvis du skal på harrytur nå

HARRYTUR: Mange reiser til Sverige, blant annet over denne grenseovergangen mot Långflon. Nå er det ekstra dyrt å gjøre akkurat det.

HARRYTUR: Mange reiser til Sverige, blant annet over denne grenseovergangen mot Långflon. Nå er det ekstra dyrt å gjøre akkurat det. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nå er svenske kroner mer verdt enn norske!

DEL

Nå er grensehandelen dyrere enn på lenge takket være en styrket  svenskekrone, skriver Nettavisen fredag.

Fallende boligpriser og svake shoppingtall svekker den norske kronen. I tillegg preges kronen av svakere handel i julehøytiden.

Det er dårlig nytt for nordmenn som skal på svenskehandel.

Selv om det svenske boligmarkedet også har fått seg en knekk, og svenskekrona har fulgt utviklingen her hjemme, så er svenskekrona nå mer verdt enn den norske.

Ifølge valutaoversikten fra Norges Bank må du ut med 100,22 norske kroner for 100 svenske kroner.

Til sammenligning måtte du ut med rundt 97 kroner i november. Med andre ord så har harryhandelen på måneder har harryhandelen blitt rundt fire prosent dyrere.

Overrasket

Man må tilbake til juni 2016 for å finne samme situasjon.

– Vårt syn er at det er boligmarkedet som preger begge to – både svenske og norske kroner. Det er i våre øyne et svart syn på boligprisutsiktene, men egentlig også konsekvensene av den. Spesielt gjelder dette Norge, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

SVAKERE KRONE: Harryhandel har blitt rundt fire prosent dyrere på to måneder. Grafikk: Norges Bank

SVAKERE KRONE: Harryhandel har blitt rundt fire prosent dyrere på to måneder. Grafikk: Norges Bank

– Sverige har fått boligprisendringen nesten ut av intet. I Norge kom endringen som følge av nye reguleringer og begrensninger på kredittsiden. I Sverige kommer boligfallet av et for stort tilbud. Vi synes det er rart at svenske kroner nå styrker seg mot den norske, fortsetter Eek-Nielsen.

Sterk Euro

Det er ikke bare mot svenskekrona vår egen valuta får gjennomgå. Den norske kronen er nå på sitt svakeste nivå siden før finanskrisen. Det gir dyrere ferie for nordmenn, spesielt i land med euro som valuta.

– Det som skjer med euroen mot den norske kronen, er mye, mye mer dramatisk. Det var nesten 10 kroner for 1 euro for noen uker siden, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.

Ikke all valuta har slått følge. Det britiske pundet er på historisk gjennomsnitt, påpeker sjefanalytikeren.

– Dollaren er også dyr, men den har vært dyrere før, sier han.

Aldri så galt ...

Selv om en svak krone er dårlig nytt for ferierende nordmenn, er den godt nytt for norsk eksport.

– Det er veldig bra for Norge. Vi tjener veldig mye netto på svak krone, og den svake kronen er en veldig viktig bidragsyter til at det gikk nokså bra da oljeprisen falt så mye som den gjorde, sier Eek-Nielsen.

– Det er en veldig vesentlig faktor for eksportindustrien og turistnæringen. Krafteksporten nyter også godt av en svak krone, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken