Gå til sidens hovedinnhold

Ser muligheter i DNB-nedleggelser

Kan være fire-fem ynglinger i ulvesonen

Artikkelen er over 5 år gammel

Sparebanken Hedmark presenterte fredag et overskudd på 930 millioner kroner for 2015. Nå mener lederduoen at de kan få et enda større overskudd, takket være DnBs kontornedleggelser.

– Vi ser dette som en forretningsmulighet. Når DnB nå blir borte fra Elverum, Moelv og Årnes, så vil vi få flere henvendelser fra bedrifter og privatpersoner i disse områdene, spår administrerende direktør Richard Heiberg.

BAKGRUNN: DNB legger ned bankkontoret i Elverum

Dobbelt så stor

– Noen banker legger ned filialer, andre skriver på døren «ring for å avtale tid dersom du skal ha et møte med oss”». Å møte kunder med stengte dører og tro at alle er blitt heldigitale får en til å lure på hva konkurrentene våre driver med. Vi vil at folk flest og bedrifter fortsatt skal kunne diskutere med banken rundt små og store avgjørelser. Vi tror på rådgiveren. Spesielt små- og mellomstore bedrifter og landbruket trenger en sparringspartner å diskutere økonomi med, sier Heiberg.

Likevel, banken har redusert fra 30 til 23 kontoer på ti år.

– Om spørsmålet er hvor mange kontorer vi har om ti år, så vil nok svaret være at det er færre. Men vi skal ikke raserer kontornettet vårt. Vi skal fortsatt være tungt til stede i regionen vår.

Men Sparebanken Hedmark vil måtte se på kontortetteheten, for banken dobler størrelsen etter at de i desember inngikk avtale om å kjøpe resten av aksjene i Bank 1 Oslo Akershus. I dag eier Sparebanken Hedmark 40 prosent av aksjene. Dermed blir vokser virksomheten fra Innlandet og inn i Akershus og Oslo.

Og 2016 blir året da Sparebanken Hedmark kommer på børs.

– Veksten gjør at vi skal bli en større og bedre bank for kundene. Vi får større fagmiljøer og større kraft i forhold til å utvikle ny teknologi og vi kan hente inn ny kapital, sier økonomi- og finansdirektør Tore Anstein Dobloug.

LES OGSÅ: – Andre banker kommer etter

Mer solid

Under framleggelsen av konsernresultat for 2015 kom det fram at resultatet på konsernet ble 930 millioner etter skatt, det er en nedgang fra i fjor på 110 millioner kroner, da banken rundet milliarden i overskudd.

– Vi er likevel veldig fornøyde. I 2014 hadde vi en ekstraordinær gevinst i forbindelse med salget av aksjene i infrastrukturselskapet Nets.

Heiberg er stolt av at banken nå sitter med 8,7 milliarder kroner i egenkapital, en økning på 1,1 milliard kroner fra i fjor. Egenkapitalavkastningen er på 11,4 prosent og kjernekapitaldekningen er på 17,2 prosent. Med andre ord: Bankens har fått styrket soliditeten i 2015.

– Det betyr «business as usual» for oss og for kundene våre. Vi kan stå kundene våre bi i gode og dårlige tider, sier Heiberg.

– Vi er den eneste banken som har gått igjennom bankkriser og andre kriser uten noen som helst myndighetsstøtte, og slik skal det fortsette framover også, skyter Dobloug inn.

LES OGSÅ: – Vil ha en bank å gå inn i

Mer lån og innskudd

Utlånsveksten havnet på 9,3 prosent, mens innskuddene vokste med 7,7 prosent i fjor.

– Rentene på utlån har gått markant ned, men det har vi måttet kompensere med å sette ned innskuddsrenten. Likevel er det hyggelig å se at folk i større grad enn før setter inn penger og sparer.

Tapene på utlån er oppsiktsvekkende lave. Bare 0,81 prosent av utlånene klassifiseres som «problemlån», det vil si lån der banken har problemer med å drive inn pengene sine. Bedrifter og privatpersoner i Hedmark gjør opp for seg.

– Så hvordan er stoda i Hedmark, sett med deres øyne?

– Det er pessimisme rundt landets økonomi, og en forsiktig optimisme rundt egen økonomi. Mange eksportbedrifter i vår region gjør det bra med svakere norsk krone og reiselivet melder om bedre tider.

– Ingen skyer?

– Hvis det blir skikkelig bustete i resten av landet så vil det selvfølgelig få ringvirkninger for Hedmark også, selv om vi nå opplever rekordlav ledighet. Men ut fra den næringsstrukturen vi har i vår region så er vi optimister med tanke på framtiden.

Kommentarer til denne saken